Modificarea realitatii voastre, pentru a-i face loc celui de al noualea secret

[[{"type":"media", "view_mode":"media_large", "fid":"322", "attributes":{"class":"media-image aligncenter size-medium wp-image-1075", "typeof":"foaf:Image", "style":"", "width":"300", "height":"199", "alt":"blackandwhiteandcolorchangeperception"}}]]

Motivul pentru care Christos, Buddha, Socrate sau orice alt invatator spiritual rezoneaza cu noi personal este ca, in constiinta limitata, exista strafulgeri bruste si clare ale unei realitati transcedentale. Mintea ta vrea sa transceada. Atentia limitata este ca si cum ai avea o singura luminita, care straluceste pe un singur obiect. Ea exclude tot ce se afla in afara razei ei; echivalentul mental este respingerea. Dar ce-ar fi daca am renunta la tot procesul de respingere? Daca am face asta, ne-am trezi ca dam atentie la toate lucrurile, in mod egal. Respingerea este un obicei. Fara ea, puteti participa la viata, asa cum vi se prezinta ea.

Exercitiul 1

Luati fiecare domeniu de constienta si scrieti cum va puneti singuri piedici sa patrundeti in el. In acest fel, veti deveni constienti de ceea ce faceti pentru a va limita constiinta; astfel, daca va surprindeti la timp, fiecare dintre aceste reflexe inradacinate profund poate incepe sa se schimbe. De exemplu:

Fiinta pura: nu incentinesc ritmul suficient de mult, incat sa fiu cu adevarat linistit in interior. Nu-mi fac timp sa meditez. In ultima vreme, n-am stat destul in natura, ca sa ma bucur de liniste. Voi fi atent la momentele cand resping pacea launtrica si voi gasi timp pentru ea.

Extazul conditionat: nu am simtit bucuria simplului fapt ca sunt viu. Nu caut ocazii sa ma minunez. Se pare ca nu sunt destul de mult in preajma copiilor de varste mici. Nu am admirat cerul noptii. De acum voi fi atent, atunci cand resping momentele de bucurie si imi voi gasi timp pentru ele.

Iubirea: am considerat ca cei pe care ii iubesc mi s-ar cuveni de drept, asa ca nu mi-am exprimat prea mult iubirea. Nu ma simt bine, atunci cand primesc iubire de la altii. Am pus iubirea pe raftul de sus, ca pe ceva pretios. Acum voi fi atent cand resping aceste ocazii de a face iubirea sa fie importanta in viata mea si imi voi gasi timp pentru ea.

Starea de cunoastere: cedez prea mult in fata indoielii. Adopt automat o pozitie sceptica si nu accept decat dovezi clare. Se pare ca nu cunosc niciun om inteles si imi aloc putin timp pentru filosofie si lecturi spirituale. Acum voi fi atent, cand resping intelepciunea traditionala si imi voi gasi timp pentru ea.

Miturile si arhetipurile: nu prea mai am niciun erou. Nu-mi amintesc de cand nu am mai gasit pe cineva sau ceva care sa fie un exemplu demn de urmat. Imi urmez propria cale – care e la fel de buna ca a oricui altcuiva. De acum voi fi atent atunci cand resping ideea ca inspiratia superioara este necesara si imi voi gasi timp pentru ea.

Intuitia: imi folosesc capul. Nu ma intereseaza chestii cum ar fi intuitia. Eu caut dovezi, inainte sa cred in ceva. Cred ca toate puterile extrasenzoriale sunt numai dorinte neimplinite. Analizez o situatie si iau deciziile in consecinta. Acum voi fi atent cand imi resping primele banuieli si voi incepe sa le cred.

Imaginatia: arta nu e pentru mine. Nu merg la muzee sau la concerte. Hobby-ul meu este televizorul si pagina de stiri sportive. Pentru mine, oamenii care creeaza nu sunt cu picioarele pe pamant. De acum voi fi atent la momentele cand imi resping imaginatia si voi gasi moduri ca sa exprim.

Ratiunea: eu stiu ce stiu, si nu ma abat de la asta. Nu ascult prea des argumentul celeilalte parti – vreau doar sa dovedesc ca am dreptate. Tind sa am aceleasi reactii, in situatii similare. Nu ma tin intotdeauna de planurile pe care mi le fac, nici chiar atunci cand sunt bune. De acum voi fi atent cand actionez irational si ma voi opri, ca sa iau in considerare toate punctele de vedere.

Emotiile: nu fac scene si nu-mi place cand altcineva face o scena. Nu ma impresioneaza oamenii care se abandoneaza emotiilor lor. Motto-ul meu este sa le tin in mine – nimeni nu o sa ma vada, vreodata, plangand. Nu-mi amintesc ca cineva sa-mi fi spus ca emotiile sunt pozitive. De acum voi fi atent cand imi resping sentimentele reale si voi cauta sa le exprim intr-un mod care sa nu ma lezeze.

Corpul fizic: ar trebui sa am grija de mine. Sunt intr-o forma fizica mult mai proasta decat acum cinci sau zece ani. Nu sunt multumit de corpul meu si nu fac o pasiune pentru activitati fizice. Am auzi despre terapii corporale, dar cred ca sunt prea ingaduitoare si un pic cam ineficiente. Acum voi fi atent cand sunt gata sa renunt la partea fizica a vietii mele si imi voi gasi timp pentru ea.

Am oferit cateva insemnari foarte generale, dar trebuie sa fiti cat mai exacti cu putinta. La “Iubire”, scrieti numele cuiva caruia nu i-ati aratat iubirea, sau un incident pe care vi-l amintiti si in care nu v-ati simtit bine, primind iubire. La “Imaginatie”, notati muzeul din oras pe care nu l-ati vizitat, sau artistul pe care l-ati ocolit. In acelasi fel, daca puteti, faceti insemnari amanuntite si cu privire la modul in care veti modifica aceste obiceiuri de respingere.

 

Dr. Deepak Chopra – Cartea secretelor

 

De la Diana Ciubotaru – psihologul din Iasi

 

Tags

abandon
activitati-fizice
analiza
argumente
arta
banuieli
bucurie
buddha
cer
consecinte
constienta
constiinta
copii
corp-fizic
decizii
diana-ciubotaru
dorinte-neimplinite
dovezi-clare
emotii
erou
fiinta-pura
imaginatie
indoiala
inspiratie
interior
intuitie
iubire
lecturi-spirituale
luminta
minte
noapte
pasiune
piedici
proces-de-respingere
psiholog-iasi
puteri-extrasenzoriale
ratiune
realitate
reflexe
rimt
schimbare
secret
sentimente-reale
socrate
suprinde
terapii-corporale
timp
viata
vise

Add new comment