Nu cenzura si nu nega ceea ce simti

[[{"type":"media", "view_mode":"media_large", "fid":"308", "attributes":{"class":"media-image aligncenter size-medium wp-image-983", "typeof":"foaf:Image", "style":"", "width":"300", "height":"244", "alt":"563097_472864159446832_773089853_n"}}]]

Cum sa cauti inauntrul tau:

Nu cenzura si nu nega ceea ce simti

La suprafata, viata de zi cu zi a devenit mai confortabila decat a fost vreodata. Cu toate acestea, oamenii inca mai traiesc vieti de disperare tacuta. Sursa acestei disperari este reprimarea – sentimentul ca nu poti sa fii ceea ce vrei sa fii, nu poti sa simti ceea ce vrei sa simti, nu poti sa faci ceea ce vrei sa faci. Un creator n-ar trebui sa fie niciodata blocat in felul acesta. Nu exista nicio persoana cu autoritate, care sa impuna aceasta reprimare – ea este, in totalitate, autoimpusa. Orice parte din tine cu care nu te poti confrunta aseaza o bariera intre tine si realitate. Cu toate acestea, emotiile sunt in intregime personale. Numai tu stii cum te simti, iar cand incetezi sa-ti mai centurezi emotiile, efectul depaseste cu mult simplul rezultat de a te simti mai bine. Scopul tau nu este sa experimentezi numai emotii pozitive. Drumul catre libertate nu este prin „a te simti bine”, ci prin a te simti sincer si adevarat fata de tine insuti. Cu totii avem datorii emotionale fata de trecut, sub forma unor sentimente pe care nu ne permitem sa le exprimam. Trecutul nu este trecut, atata vreme cat datoriile acestea raman neplatite. Nu trebuie sa revii la persoana care te-a suparat sau te-a infuriat, cu intentia sa revizuiesti modul in care s-a desfasurat trecutul. Pentru persoana aceea, impactul poate sa nu fie niciodata acelasi ca si pentru tine. Scopul in a scapa de datoriile emotionale este acela de a-ti gasi locul in prezent.

Ego-ul are un repertoriu de explicatii pentru faptul ca nu suntem liberi din punct de vedere emotional:

  • Eu nu sunt genul de persoana care sa simta asa ceva.
  • Ar trebui sa fi depasit deja asemenea lucruri.
  • Nimeni nu vrea sa auda despre astfel de sentimente.
  • Nu am dreptul sa ma simt ranit; nu e cinstit fata de ceilalti.
  • N-as face decat sa deschid niste rani mai vechi.
  • Trecutul e trecut.

Daca va auziti spunand astfel de lucruri, in incercarea de a va abate de la avea sentimente dureroase, s-ar putea sa reusiti sa le reprimati. Insa fiecare sentiment ascuns si blocat este ca o bucata mare de constiinta inghetata. Pana nu se dezgheata, spui doar: „Sunt ranit”, chiar daca refuzi sa o vezi, te tine in ghearele sale. Acesta este un obstacol in plus intre tine si martorul tacut, care trebuie indepartat. Trebuie sa acorzi timp si atentie, sa fii constient de sentimentele tale si sa le lasi sa spuna ceea ce au de spus.

Deepak Chopra – Cartea secretelor

De la Diana Ciubotaru, psihologul din Iasi

Tags

atentie
bariera
blocat
cinstit
confortabil
constiinta
creator
datorii-emotionale
diana-ciubotaru
efecte
ego
emotii
libertate
martor
obstacol
psiholog-iasi
rani-vechi
realitate
reprimari
sentimente
suprafata
sursa
timp
trecut
viata

Add new comment