Add new comment

5 concluzii importante ale unui studiu asupra dezvoltarii umane

5_key_0.jpg5 concluzii importante ale unui studiu asupra dezvoltării umane
by psih. Raluca Ferchiu

Primul studiu longitudinal britanic al Natinal Birth Cohort a fost început în 1946, pentru a determina de ce rata natalității descrește în Marea Britanie, iar cercetătorii au cules date de la aproape 14000 de bebeluși, incluzându-i aproape pe toți cei născuți în Anglia, Wales și Scoția. Acesta este cel mai lung studiu asupra dezvoltării umane și continuă și în prezent sub egida National Survey of Health and Development (NSHD).

Iată cele mai importante 5 concluzii ale studiului:

  1. Succesul – cel mai important element în ceea ce privește succesul ține, în mod surprinzător, de parenting. Se pare că atitudinea părinților influențează semnificativ succesul copilului, atât în școală, cât și în viața adultă. Această atitudine include faptul că părinții cred sau nu într-o lume justă, corectă și de credința că efortul de a munci din greu va fi răsplătit la final. Dacă aceste două elemente sunt îndeplinite, atunci copilul va tinde să exceleze în viață.
  2. Parenting – Experiențele timpurii, în special cele din primii ani de viață sunt cruciale și setează tonul vieții copilului. De-a lungul vieții acestuia, părinții ar trebui să rămână angajați și interesați de copii și de ceea ce se întâmplă în viața lor. Cei care vorbesc adesea cu copilul, care chiar îl ascultă, care sunt calzi și iubitori cresc copii cu rezultate mai bune în ceea ce privește performanța școlară și succesul în carieră.
  3. Sărăcia – cei născuți în sărăcie sunt mai predispuși la boli și la a câștiga mai puțin; sunt mai predispuși la obezitate, care vine și cu alte probleme de sănătate și le îngreunează întregul parcurs al vieții.
  4. Sănătatea – la fel ca și sărăcia, bolile grave din timpul copilăriei mici semnalează o sănătate precară în perioada adultă.
  5. Educația – copiilor dezavantajați, în special celor care provin din medii defavorizate tind să le fie mai greu decât celorlalți în școală. Totuși, un parenting adecvat diminuează această diferență, prin comportamente ca de exemplu: a i se citi copilului în fiecare zi, a-l învăța pe copil cifrele și literele, a-l duce să viziteze diferite locuri, rude etc.

Sunt cumva concluzii care par foarte intuitive și la îndemnâna tuturor, dar, cu toate acestea nu le acordăm suficientă atenție, astfel încât să le diminuăm efectele pe termen lung. Dacă ești atent la viața ta din prezent, ce ai face diferit, pentru a-ți schimba parcursul?

Articolul original în engleză, dar și alte articole și filmulețe interesante puteti găsi aici: http://bigthink.com/philip-perry/5-key-findings-from-the-longest-running...

Cu drag,

Psihoterapeut de familie și cuplu Raluca Ferchiu
Gamma Clinic Psychology by Gamma Institute

https://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie/raluca-fer...

Tags

gamma clinic psychology
Gamma Institute
psihoterapeut in iasi