Add new comment

Priveliste hranitoare

[[{"type":"media", "view_mode":"media_large", "fid":"297", "attributes":{"class":"media-image aligncenter size-medium wp-image-851", "typeof":"foaf:Image", "style":"float: left; margin-right: 10px;", "width":"300", "height":"225", "alt":"Amazing-Nature-Wallpaper-640x480"}}]]Imaginile violente incita la o fiziologie violenta. Imaginile pasnice genereaza o fiziologie pasnica. Psihologii de la Universitatea Harvard au monitorizat functia imunitara in timp ce studentii urmareau filme cu violenta si filme cu indurare. Observarea imaginilor agresive nu a avut niciun impact masurabil asupra functiei imunitare, in vreme ce urmarirea Maicii Teresa alaturi de copii a dus la stimularea semnificativa a sistemului imunitar. Creierele noastre primitive nu fac diferenta cu usurinta intre manifestarea imaginara de violenta din mass-media si adevarata amenintare violenta. Prin intermediul sistemului nervos involuntar, imaginile si sunetele violente activeaza reactia de lupta sau fuga. Secretia hormonilor stresului activeaza si mintea si corpul pentru a supravietui, chiar daca nu exista o amenintare reala la adresa vietii. Aceasta activare contribuie la cresterea tensiunii arteriale, la anxietate, ostilitate, tulburari digestive si vulnerabilitate imunitara. In incercarea de a calma agitatia psihologica si fizica, oamenii sunt inclinati sa foloseasca alcoolul si alte droguri ce afecteaza mintea. Merita sa retii: imaginile violente dau nastere unei reactii fiziologice violente.

Imaginile pasnice au un efect opus. A te plimba printr-o padure batrana, a privi valurile oceanului izbindu-se de mal, a observa un soim planand pe curentii de aer sau a aprecia o gradina superba genereaza o reactie fiziologica de echilibru si regenerare. Peisajele naturale linistite se traduc intr-o reactie fiziologica de relaxare, ce genereaza o reactie chimica naturala de placere si confort.

Alege constient sa iti iei doze regulate de hrana viziuala. Mergi la plimbare prin parc. Priveste cerul si da-i voie vastei panorame sa-ti largeasca orizontul mental si senzatia propriei persoane. Cauta ca diverstismentul sa te inspire, sa te amuze si sa te faca sa te simti entuziasmat cu privire la existenta. Uita-te in ochii celor pe care ii iubesti si creeaza o legatura de la suflet la suflet. Foloseste-te de simtul vizual pentru a te trezi in tine si pentru a-ti reaminti de darul pretios al vietii.

David Simon, Deepak Chopra – Eliberarea de dependente

De la Diana Ciubotaru, psihologul din Iasi