Add new comment

Arome hranitoare - alegeri constiente

Ca fiinte umane, s-ar putea sa nu fim tot atat de constienti de simtul mirosului ca de celelalte simturi ale noastre, dar acesta nu este mai putin important. Partea din creierul nostru care proceseaza mirosul este strans legata de emotii, de amintiri si de reactiile primare. Cele mai multe dintre animale se folosesc de simtul mirosului pentru a lua cele mai importante decizii, precum cele de a-si indentifica sursele de hrana si partenerii. Ca oameni, pragul nostru pentru detectarea stimulilor aromatici este mai inalt decat cel al vederii sau al sunetului, dar informatia olfactiva este inregistrata si prelucrata continuu. Adu-ti aminte de momentul cand ti-ai dat seama ca ti s-au ars fursecurile in cuptor. Cand ai recunoscut mirosul, era prea tarziu pentru a le mai salva, dar de fapt ai fost constient de miros cu mult inainte ca acesta sa devina constient. Mirosul este un simt puternic care ne influenteaza predominat intr-un mod subliminal.

Studiile au aratat ca bebelusii nou-nascuti recunosc si prefer mirosul mamei lor decat pe cel al altor femei. Aroma parfumului prin care iubitul tau isi lasa amprenta iti poate evoca amintiri, fantezii si extaz atunci cand sunteti intr-o relatie, dar iti poate provoca teama sau repulsie dupa incheierea relatiei. Aroma melcilor cu scortisoara sau cea de cafea pot provoca senzatii de place sau de suferinta, in functie de montajul tau psihologic, daca sa te rasfeti sau sa te lupti sa te abtii. Daca esti in faza de sevraj corespunzator renuntarii la un obicei, mirosul unei tigari poate declansa o pofta intensa, in vreme ce un an mai tarziu acelasi miros ti se poate parea respingator. Agentii imobiliari coc paine in cuptorul unei case care lancezeste pe piata in speranta ca potentialii cumparatori vor asocia subconstient mirosul cu fanteziile despre o casa sigura, care sa ofere adapost familiei lor.

Recunoscand puterea aromelor, ne putem folosi de miros pentru a ne trezi si vindeca si echilibrul. Aromele naturale au proprietati intrinseci bazate pe sursa de molecule aromatice. In general, uleiurile esentiale din plante, mirodenii, flori si fructe au proprietati fiziologice asemanatoare cu substantele botanice din care provin. Aroma unei plante stimulatoare tinde sa fie stimulatoare. Aroma plantelor calmante sau sedative tinde sa fie calmanta.

[[{"type":"media", "view_mode":"media_large", "fid":"300", "attributes":{"class":"media-image size-medium wp-image-867 alignleft", "typeof":"foaf:Image", "style":"float: left; margin-right: 10px;", "width":"300", "height":"168", "alt":"Uleiurile-esentiale--benefice-pentru-sanatate"}}]]Lavanda, cedrul, ylang-ylang si bergamota au un efect relaxant asupra mintii si pot fi folosite pentru a calma anxietatea si in tratamentul insomniei. Ienuparul, menta si rozmarinul au efecte revigorante si sunt utile in atenuarea oboselii mentale si fizice. Uleiurile de iasomie, lemnul de santal si de trandafir au o influenta pacificatoare, ceea ce poate fi de folos in calmarea nervozitatii. Numeroase studii de aromaterapie au afirmat ca fiintele vii raspund in moduri predictibile la inhalarea uleiurilor esentiale.

In plus fata de efectul fiziologic direct al aromaterapiei, poti folosi uleiurile esentiale pentru a provoca un raspuns conditionat dorit. Daca esti in tranzitie de la o fiziologie ce se invarte in jurul unei dependente, gaseste acele experiente care sa-ti aduca placeri sanatoase si asociaza-le cu o aroma agreabila. Roaga-l pe maseurul tau sa foloseasca ulei de lavanda cand te maseaza, pentru ca creierul tau sa asocieze aroma cu experienta unei relaxari placute. Cand faci yoga sau cand meditezi, pune ulei de santal sa miroasa in camera ta, pentru a face legatura dintre aroma si o minte linistita.

Apoi, foloseste aromele in alte moment cand te simti anxios, pentru a reduce la tacere vocea care te cheama sa cedezi in fata vechiului comportament pe care te-ai angajat sa-l extermini.

Alegerile constiente

Provocarea pe care o reprezinta dependentele este aceea de a gasi inlocuitori care sa-ti indeplineasca nevoile subtile si profunde de iubire, stima de sine si de sens al vietii. Dupa ce ai inteles ca experientele tale sunt metabolizate in substanta mintii si a trupului tau, poti incepe sa faci alegeri constiente pentru a-ti transformna experientele, astfel incat sa-ti transformi viata. Experientele tale senzoriale sunt poarta catre farmacia ta interioara. Foloseste-le pentru a trezi chimia naturala a sanatatii si a fericirii din tine.

David Simon, Deepak Chopra – Eliberarea de dependente

De la Diana Ciubotaru, psihologul din Iasi