Despre schimbare
Atunci când un cuplu vine în terapie, se întâmplă deseori ca iniţiativa să vină din partea unui singur membru al cuplului. Intenţia bună de a-şi rezolva problemele de cuplu se rezumă, în perspectiva celui care solicită ajutorul terapeutic, la a-l „repara” pe celălalt. („Dacă partenerul meu ar fi altfel, lucrurile sigur ar fi mai bune între noi.” )
Ceea ce oamenii reuşesc cu greu să accepte, e că de cele mai multe ori, primul pas spre schimbarea pe care şi-o doresc în relaţia proprie, stă în puterea lor. Partea bună e că au făcut deja primul pas! Când? Atunci când au decis să vină la terapie şi şi-au convins şi iubitul/iubita să facă acelaşi lucru. Acesta este un prim pas spre schimbare ce trebuie sărbătorit! Nu e uşor să accepţi că ai nevoie de ajutor şi apoi chiar să faci ceva în acest sens.
Cert este că, o dată intraţi în cercul vicios al reproşurilor şi al criticilor, ne vine tot mai greu să schimbăm ceva la NOI înşine, nu neapărat în modul în care facem lucrurile, ci mai ales în modul în care privim lucrurile. Dacă nu ne schimbăm lentilele prin care privim relaţia, dacă nu ne amintim lucrurile pozitive care ne-au adus în relaţia respectivă şi care încă ne mai ţin acolo, atunci nu vom putea aprecia schimbările mici din relaţia noastră, pentru simplul motiv că nu suntem pregătiţi să le vedem. O schimbare în bine a partenerului poate fi percepută ca temporară sau ca irelevantă. („Aşa i-a spus terapeutul.”, „Ştie că mie îmi place lucrul acesta şi îl face doar ca să mă îmbuneze.”)
Uităm că o schimbare oricât de mică a unuia dintre noi e primul pas spre marea schimbare pe care ne-o dorim în relaţia de cuplu. Dar putem învăţa să observăm şi să apreciem mai mult eforturile depuse de cel de lângă noi. Şi astfel începe drumul cu paşi mici către orizontul luminos al unei relaţii fericite.
Psihoterapeut sub supervizare Mădălina Belcescu
Gamma Clinic by Gamma Institute
http://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie