Add new comment

Nimeni nu te... cum te tu

autojudecat.jpgÎntr-una din nopțile trecute, la o oră indecent de mică, am fost personajul principal al unui proces  fulminant de rapid in care m-am vazut acuzat, judecat și condamnat fără drept de apel. Totul a durat câteva zeci de secunde, rolurile de procuror, judecător și de avocat teribil de incompetent  fiind jucate de mintea mea, care luase startul mult înaintea mea, profitând de faptul că rezultatul procesului de filtrare glomerulară cauta imperios o cale de evacuare.
În general  draga de Moly (acesta este numele cu care îmi alint mintea, îmi amintește de un Rottweiler pe care l-am cunoscut) are dimineața startul unui câine de luptă care vede o mâță jigărită pe un gard și durează uneori minute bune să îmi adun corpurile și să preiau pupitrul de comadă. Bineee, uneori ore...

Fiecare asemenea experiență, odată conștientizată, înseamnă încă o confirmare a puterii incredibile a minții de a articula realitatea, de a induce stări emoționale care-și au rădăcina în acest  iluzoriu ping-pong mental. Îmi vine imaginea a doua babe care stau pe bancă in fața porții, tocând orice subiect potențial fără a ajunge vreodată la un verdict: e fată bună sau e curvă, e băiat valabil sau o lepră, e vina ei sau a lui șamd. Evident, mai cer și părerea celor aflați prin preajmă, nu pentru că ar conta foarte mult, dar...devine mai palpitant dialogul.

Niciun răspuns nu este satisfăcător, gâlceava continuă, singura certitudine este stare continuă de angoasă, tensiune, insatisfacție si imperfecțiune, împeună cu sentimentul subconștient de vinovăție/rușine.
Astfel, parafrazarea unui refren (mult prea) des difuzat la radio devine un mare adevăr: „Nimeni nu te...cum te tu”. Dacă tu crezi că e ceva în neregulă cu tine, sau că ai greșit cu ceva, îți va fi teamă că vei fi pedepsit. Iar dacă ti-e teamă că vei fi pedepsit, te vei apăra împotriva oricărui atac imaginat sau imaginar.

Acest întreg scenariu despre vină și pedeapsă, plată și răsplată, are loc doar în mintea ta. Judecătorul, acuzatul si chiar călăul trăiesc înăuntrul propriilor tale gânduri. Premisa fundamentală a stimei de sine o dau nuanțele discursului interior.
Cu timpul, babele devin profesioniste si capătă veleități de bocitoare, cățeaua fată, puii cresc și fac la rândul lor pui, iar haita gândurilor acuzatoare devine insuportabil de zgomotoase. 
Poți intra in pielea personajului principal al unui interminabil serial dramatic, care devine tot mai  intens sezon după sezon sau poți deveni martorul unui superb documentar al vieții. Conștientizarea acestor dialoguri imaginare, surprinderea babelor boroscoditoare, a Rottweilerului care ar sfâșia sărmana mâță vinovată reprezintă începutul unui drum care duce spre adevărata vindecare. Probabil este cel mai important drum din viața ta.

Gânduri bune și inimă deschisă!

Psihoterapeut în supervizare Adrian Stogrea

Gamma Clinic by Gamma Institute     

http://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie

Tags

psiholog
personaj
minte
experienta
realitate
emotii
tensiune
imperfectiune
adevar
vina
pedeapsa