Add new comment

Ajuta-ti copilul, intelegându-l!

20151201_105026-1_11.jpgAjuta-ti copilul, intelegându-l!
by psihoterapeut in supervizare Raluca Ferchiu

În cele mai multe dintre situații, relaționăm cu cei din jurul nostru bazându-ne pe ceea ce vedem la celălalt, pe aspectele concrete și vizibile pe care le putem observa – comportament, atitudine, conținutul mesajului transmis etc. Dar oare ceea ce este vizibil este tot ce are celălalt de transmis? Cu siguranță mai există ceva în lumea lui interioară care îl determină să se comporte într-un anumit mod. Iar abilitatea de a fi empatici, de a ne pune în papucii celuilalt, este cea care ne-ar putea ajuta să-l înțelegem și să ne conectăm reciproc la un nivel mult mai profund.

Mulți oameni confundă empatia cu încercarea de a-i ”face fericiți” pe ceilalți și de a-i salva. Dar empatia presupune înțelegerea sentimentelor celeilalte persoane și pătrunderea gândurilor și a acțiunilor acesteia. Și cum funcționează empatia în relația cu copilul tău?

Atunci când ești conectat prin empatie cu copilul, el își dă seama de asta și îi este mult mai ușor să-și acceseze și să-și accepte emoțiile, indiferent dacă acestea sunt pozitive sau negative. Răspunsul plin de empatie la sentimentele copilului îl ajută să se simtă înțeles și să se cunoască mai bine pe sine. Astfel, ca părinte, îl poți ajuta să facă față mult mai ușor greutăților pe care le întâmpină. Pentru că, deși suntem tentați să spunem că un copil nu poate avea dificultăți foarte mari (cel puțin comparativ cu problemele întâmpinate de adulți), pentru ei, situațiile dificile (cum ar fi relaționarea cu o persoană nouă, rezolvarea unui conflict cu un coleg sau prieten, trecerea peste un eșec) sunt percepute ca probleme reale, care-i dezechilibrează și îi provoacă să-și înfrunte temerile și să-și gestioneze emoțiile negative.

Iar adevăratul ajutor pe care îl poți da copilului tău este să fii empatic cu el. Și adevărata empatie este o provocare pentru orice părinte, pentru că îți cere să pătrunzi în sentimentele și gândurile copilului tău, fără să fie nevoie să i le schimbi.

Ce învață copilul din conectarea prin empatie cu părintele? Învață conștientizarea de sine, autocontrolul, recunoașterea și acceptarea sentimentelor și, foarte important, cunoaște senzația de siguranță provenită din faptul că sentimentele chiar pot fi împărtășite, fără consecințe negative.

Empatia și înțelegerea copilului la nivelul lui profund va fi ca o cărămidă pe care o poți pune la temelia încrederii reciproce, iar dacă vrei să învățăm împreună cum putem înțelege lumea interioară a copiilor, te aștept cu drag la workshop-ul FREE PARENT: Înțelegerea.

De la psihoterapeut în supervizare Raluca Ferchiu

http://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie

 

Tags

psiholog
copii
comportament
mesaj
aspecte
fericire
sentimente
empatie
conflict
dezechilibru