Add new comment

Mituri despre Psihoterapie

rogers-lady.jpgMituri despre psihoterapie
by psihoterapeut Raluca Ferchiu

Am dat zilele trecute peste un articol despre 4 mituri legate de mersul la psihoterapie, iar prima mea reacție când am citit titlul a fost: ”Cum? Numai 4?”. Cu siguranță sunt mult mai multe, dar să vedem care dintre ele sunt valabile și în alte colțuri ale lumii, nu doar în Romania.

1. Dacă merg la terapie, înseamnă că sunt instabil sau slab. Adevărul este că întâlnesc zi de zi, în cabinetul de psihoterapie, oameni puternici, care au curajul de a se avânta în schimbare, de a se opune lucrurilor care nu li se par ok în viața lor și, cu siguranță, astfel de oameni numai slabi nu sunt.

2. Terapia ia mult timp. Unii oameni aleg să stea foarte mult timp într-un proces terapeutic sau aleg o psihoterapie care se întinde pe o perioadă mai mare de timp. Adevărul este că există mai multe abordări terapeutice, unele de scurtă durată sau altele mai lungi, dar alegerea aparține persoanei care merge la psihoterapie; așa că o documentare înainte de a-ți alege terapeutul este întotdeauna binevenită.

3. Psihoterapia înseamnă a sta pe canapea și a vorbi cu o persoană care ia notițe. Da, într-adevăr, majoritatea terapeuților au o canapea în cabinet; și da, iau notițe. Dar psihoterapia este mai mult decât atât; e o muncă de echipă între psihoterapeut și client, e punerea la comun a unui efort pentru evoluție, iar scopul este de a face o schimbare în profunzime sau de a-l ajuta pe cel din fața ta să treacă peste anumite situații dificile, într-un mod diferit decât de obicei, într-un mod în care să fie de partea lui.

4. Terapeutul este doar un prieten plătit. Chiar așa...de ce ai avea nevoie să mergi la terapie, dacă ai putea bea o cană cu ceai cu o persoană care te cunoaște deja foarte bine, fără a-i mai povesti viața ta de la început? De fapt, este adevărat că terapeutul devine o persoană de încredere, în prezența căruia te simți confortabil să-ți împărtășești trăirile, dar este mai mult decât atât: terapeutul este un profesionist care folosește anumite metode și tehnici pentru a te ajuta în demersul schimbării, care respectă confidențialitatea și un cod etic, iar procesul terapeutic are în prim plan schimbarea și povestea ta de viață, nefiind o împărtășire reciprocă a experiențelor trăite.

Cu siguranță că sunt mult mai multe mituri legate de psihoterapie și psihologie în general, așa că vă provoc să facem împreună o listă a acestor mituri pentru a putea promova psihologia într-un mod în care fiecare persoană să poată evalua modul în care un psihoterapeut ar răspunde nevoilor sale într-un anumit moment.

Cu drag,
Raluca Ferchiu
Psihoterapeut GAMMA Clinic Psychology
http://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie

Tags

psihoterapie
adevar
viata
terapie
echipa
evolutie
efort
incredere
poveste
prezenta
confortabil
cabinet
profesionist
metode