Atasamentul la copilul mic - Mit si realitate
Atasamentul la copilul mic - Mit si realitate
by psiholog Luiza Brînză
Există o multitudine de opinii. mituri sau păreri legate de construirea unui atașament sănătos la copilul mic și care setează comportamentul sau așteptăriloe părinților in acest sens. Iată patru dintre aceste mituri și modul în care stau lucrurile în realitate:
Mit: “Bebelușul este atașat afectiv de mamă deoarece l-a născut!”
Realitate: Mama este cea care este atașată afectiv de bebeluș! Bebelușii au propriul sistem nervos care diferă de al mamei. Adică ceea ce te face pe tine să te simți bine s-ar putea să aibă sau nu același efect la copilul tău.
Mit: “Atașamentul sănătos și dragostea sunt același lucru.”
Realitate: Legătura dintre mamă și bebeluș se crează instinctiv. Atașamentul sănătos e un proces ce se formează pe baza disponibilității mamei la nevoile copilului. Dragostea pentru copilul tău nu rezultă în mod automat și într-un atașament sănătos.
Mit: “Bebelușii pot crea legături de atașament cu mai multe persoane.”
Realitate: Bebelușii formează o legătură sănătoasă de atașament cu o singură persoană – cea care petrece cel mai mult timp cu el, care răspunde nevoilor sale. Desigur, pot creea legături și cu alte persoane reprezentative care au un comportament afectuos cu ei.
Mit: “Atașamentul sănătos este un proces unidirecțional, din partea mamei asupra bebelușului”.
Realitate: Procesul de creare a atașamentului sănătos este cu dublu sens, biunivoc! Este interactiv: bebelușul deslușește semnalele tale (expresia facială, privirea, tonalitatea vocii), iar tu pe ale sale.
Pentru ca dragostea ta să lumineze mereu drumul copilului tău!
Psiholog clinician Luiza Brînză
GAMMA KIDS by Gamma Institute