Ce spun cercetarile: Depresia la adolescenti
Ce spun cercetările: Depresia la adolescenți
by Psiholog Florina Pascariu
Așa cum v-am promis în articolul anterior, astăzi am revenit cu câteva cercetări care identifică câteva din cauzele depresiei la adolescenți.
Iată câteva dintre ele:
- Cercetările arată că problemele depresive în adolescență pot fi persistente și recurente și reprezintă o cauză potențială a psihopatologiei și a reglărilor psihosociale sărace în viața de adult. De exemplu în studiul “Evenimente stresante și probleme depresive la tineri”, se specifică faptul că evenimentele stresante ale vieţii dau naştere la probleme depresive în funcție de sensibilitatea adolescenţilor la stres, care este influenţată de o varietate de factori de risc genetici sau ambientali. Se consideră că depresia parentală este unul din factorii de risc care pot amplifica asocierea între o viaţă stresantă şi problemele depresive în adolescenţă. Astfel unul din rezultatele acestui studiu presupune că depresia parentală amplifică efectul evenimentelor stresante asupra problemelor depresive ale adolescenţilor.
Răspândirea problemelor depresive, numărul şi tipul evenimentelor stresante şi sensibilitatea la stres, sunt diferite de la bărbaţi la femei. Tranziţia spre adolescenţă pare a fi punctul de plecare pentru creşterea problemelor depresive la fete, probabil reliefate datorită unei varietăţi de dezvoltări hormonale şi sociale specifice genului. Se pare că exprimarea emoțiilor și relația acesteia cu depresia adolescenților și comportamentul antisocial sunt în stânsă legătură, deoarece în acest studiu s-a evidențiat faptul că emoţia exprimată maternă anticipează comportamentul antisocial al copilului, iar criticismul ostil perceput, mediat de depresie, poate explica comportamentul agresiv al adolescentului, precum iritarea celorlalţi, faptul că îi face pe aceştia să se simtă prost, să bârfească etc. - De aseemenea o anchetă naţională asupra sănătăţii fizice şi psihice din Taiwan din 1999 a descoperit că 30.5% din 3487 adolescenţi între 12 şi 18 ani au experimentat simptome depresive ca răspuns la evenimentele stresante din viaţă. În concluzie factorii familiali, precum structura familiei, statutul social și relaţiile familiale pot anticipa comportamentele antisociale ale adolescenţilor. Relaţiile dăunătoare părinte-copil sau stilul autoritar al părinţilor sunt cei mai anticipativi factori ai comportamentului antisocial.
- Într-un alt studiu, prospectiv de 8 ani ce vizează “Caracteristicile adolescentelor asimptomatice și riscul înalt de depresie”, se specifică faptul că depresia la adolescenţi semnalează cursul unei boli şi anticipează o mortalitate semnificativă şi potenţială prin sinucidere. Astfel tinerii care demonstrează atribute cognitive negative, cu grade scăzute de suport social sau care trăiesc cu procese familiale adverse, dificultăţi casnice sau probleme parentale, sunt consideraţi cu un risc ridicat de MDD (depresie majoră). Un alt factor important este dat de sprijinul scăzut, care poate creşte vulnerabilitatea la viitoare episoade MDD sau poate opri procesul de vindecare.
"Ne ingrijorăm despre ce ar putea deveni în viitor un copil, dar uităm că el este cineva și acum." Stacia Tauscher
Cu drag,
Psiholog Florina Pascariu