Add new comment

Ce este si cum facem fitness pentru creier?

poza_articol_5.jpgCe este și cum facem fitness pentru creier?
by psiholog clinician Diana Muntean

Antrenamentul creierului seamănă cu antrenamentul muscular. Cu cât un mușchi e mai tonic, cu atât e mai funcțional. După principiul "use it or lose it", ("folosește-l sau se pierde"), neuronii își înmulțesc prezența și tăria conexiunilor în rețelele neuronale care sunt antrenate. O minte sănătoasă și logică este un instrument mai eficient în viața noastră decât o minte leneșă și irațională.

Unele dintre cele mai spectaculoase descoperiri ale neuroștiințelor ultimelor decade se referă și la procesele de neurogeneză și neuroplasticitate: neurogeneza - emergența de noi neuroni - nu se întrerupe la sfârșitul copilăriei, cum credeau neurologii faimoși de la începutul secolului XX, exprimată în sintagma: "neuronii mor și nu se mai refac, ci doar celulele gliale care au rol de susținere". Din fericire, neuroni noi se nasc pe tot parcursul vieții, deși în cantitate mai mică decât în copilărie. Acum, acești neuroni nou-născuți nu migrează la întâmplare, ci sunt gata să dea o mână de ajutor în zonele cerebrale care sunt mai intens activate, pentru a fi incluși în mirajul funcțional de "rotițe" ale complexei mașinării biologice.

Dacă o anumită minte/gândire e scufundată profund sau frecvent în gânduri depresive, anxioase, pesimiste, etc., acești neuroni vor migra în acele rețele preformate care vor consolida depresia, anxietatea, pesimismul. Neuroplasticitatea se referă la capacitatea de restructurare și reparare a creierului. El este plastic, dar va scoate produsul final în funcție de matrița în care îl introducem. Mai neaoș spus, nu poți să scoți la capătul liniei de producție o mașină Ferrari, dacă materialul l-ai executat pe matrițe de tractor! Fitnessul creierului este, deci, o "stare" de procesare cognitivă flexibilă, rapidă și eficientă, consecință a volumului neuronilor, conexiunile funcționale dintre ei și a vitezei de procesare.

Un număr mare de cercetări au arătat că antrenarea abilităților cognitive este dezirabilă pentru păstrarea sănătății și dezvoltării creierului la orice vârstă. Dar cum evaluăm performanța unui fitness eficient? Ca să enumeram câteva componente: prin evaluări ale performanțelor comportamentale traduse în: capacitatea cognitivă, memoria bună, capacitatea de concentrare a atenției, funcțiile executive (organizare, planificare, memorie de lucru, viteza de procesare, etc.), luarea deciziilor, flexibilitatea mintală.  De ce e important să ne menținem un creier "în formă"? Fitnessul cerebral este un factor care previne instalarea diferitelor forme de demență, asta dacă ne proiectăm pe termen lung.

Apoi, cum reușim să ne păstrăm un creier "drăgălaș" și eficient, care să ne ajute cât mai bine în viață? Fitnessul cerebral se dezvolta și prin educația formală - amintiți-vă, câtă acuitate a inteligenței aveați în jurul vârstei de 16-18 ani, când atingem un apogeu al capacităților cognitive, după zeci de ani de antrenament prin învățare zilnică. Să avem o viață activă mental, sa continuăm să învațăm și să ne exersam creierul, sunt câteva variante potrivite pentru adulții de orice vârstă, chiar dacă aceste lucruri nu se fac automat într-un sistem formal. Treizeci de minute pe zi de mișcare fizică și sport sunt benefice pentru neurogeneză, dar numai dacă activitatea ne face plăcere. Sa "tragem de fiare" ca să realizăm norma de mișcare, în condițiile în care acest lucru nu ne place (eventual cu un antrenor enervant), nu se pune la socoteală pentru producția cu 15% mai mare a numărului de neuroni nou-născuți comparativ cu situația în care suntem sedentari.

Cercetători perseverenți și fascinați de studiul creierului au descoperit că:

  • a) Învățarea unei limbi străine (pe care nu o știai dinainte) este extrem de benefică pentru fitnessul cerebral. Presupune antrenarea complexă și exemplară a capacităților creierului, cu rol esențial în prevenirea instalării diverselor patologii degenerative neuronale.
  • b) Lectura, dar nu literatura în general, ci cea stimulativă sau care presupune efort, în special lecturarea sau scrierea de poezii, solicită creierul prin semanticile neobișnuite pe care suntem nevoiți sa le descrifrăm din limbajul liric - antrenându-ne flexibilitatea cognitivă.
  • c) Matematica, ei bine! solicită din plin funcțiile executive ale creierului - apanajul lobilor frontali - (atenția, memoria de lucru, planificarea, organizarea, rezolvarea de probleme și găsirea soluțiilor). Persoanele pasionate de matematică sau jocuri matematice (ex: Sudoku) au mintea mai limpede, organizată, logică, o adevarată plăcere să-i ai prin preajma când ai nevoie de soluții la probleme ce par insurmontabile.

            Spor la fitness!

Cu drag,
Diana Muntean
psiholog clinician autonom
Gamma Kids by Gamma Clinic, Iași
Pictură: "Curcubeu în vis ", autor Silvia Șandru, cls VI E, șc. B.P.Hașdeu, Iași

 

 

 

 

Tags

fitness cerebral
neurogeneză
neuroplasticitate
patologii degenerative
minte sănătoasă
limbi străine
matematica
lectura poezii