Add new comment

Despre nepoti si bunici, cu dragoste

poza_articol_luiza_0.jpgDespre nepoți și bunici, cu dragoste
By psih. Luiza Brînză

Marea majoritate a bunicilor așteaptă cu nerăbdare sosirea unui nepot în familie și sunt gata să își dedice din timpul lor activităților cu aceștia; există însă și o proporție mai mică de bunici care preferă condiții și restriciții în întâlnirile cu nepoții. Desigur că există și categoria bunicilor care locuiesc departe de nepoți, timpul petrecut împreună fiind foarte limitat.

La fel ca toate relațiile pe care le avem, și acelea dintre bunici și nepoți pot fi benefice sau nu, pentru copil sau pentru bunic. Din această perspectivă, părintele este cel care ar trebui să observe și să hotărască în consecință. Relațiile sunt dinamice și se pot schimba atât datorită creșterii nepoților cât și înaintării în vârstă a bunicilor; există și alte circumstanțe care pot apărea, ca separarea părinților, plecarea din localitate sau părăsirea țării pentru o altă viață.

La oricare situație ne-am referi, studiile subliniază rolul bunicilor, și mai nou și al străbunicilor (datorită creșterii speranței de viață) în relațiile familiale și în viața nepoților / strănepoților.

  • Mai multe studii au constatat că bunicii care dezvoltă relații apropiate cu nepoții sunt răsplătiți cu aceeași implicare și entuziasm din partea celor mici; mai mult, deoarece bunicii nu au responsabilitate crescută pe partea de educație a nepoților, sunt percepuți ca fiind mai toleranți și mai generoși decât părinții.
  • Există diferențe semnificative în modul în care bunicii își trăiesc acest rol astfel: vârsta – bunicii de vârstă mai înaintată au mai puțină presiune privind viața proprie și reușesc să savureze din plin momentele de joacă și petrecere a timpului cu nepoții; gen - în sensul că bunicele sunt mult mai implicate în relaționarea cu nepoții decât bunicii, îndeosebi cei din partea maternă.
  • Un studiu desfășurat în Italia a constatat că indiferent de timpul petrecut și de restricții în relaționarea cu nepoții, toți bunicii au indicat sentimente și emoții pozitive.
  • Rolul de sprijin și ajutor în creșterea și educarea nepoților este unul asumat de majoritatea bunicilor. Singura diferență constatată a fost cea de activitate, bunicele preferând activitațile școlare, bunicii pe cele de timp liber și loisir.

Bunicii pot avea roluri multiple în viața celor mici. Pot fi mentori, istorici, sursă de dragoste și îngrijire, iar în cazuri deosebite, pot deveni părinți surogați. Cu toate acestea, abia după anul 2000 literatura de specialitate și cercetările au acordat o mai mare atenție perioadei de vârstă în care adulții devin bunici.

Sursa : http://www.sciencedirect.com/science/journals

”Indiferent de familia din care faci parte, să vezi nepoții crescând este cea mai frumoasă experiență pentru un vârstnic.” – o bunică din familia mea.

Cu drag,

Psiholog clinician Luiza Brînză

Gamma Kids by Gamma Institute

https://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie

Tags

familie
bunici
nepoți
relații intrafamiliale
roluri
studii
gamma kids
gamma clinic psychology
Gamma Institute
psiholog bun in iasi
psihoterapie
parenting
workshop
ateliere de lucru
relatii
siguranta
activitati pentru copii si bunici