Un exercițiu de antrenament al memoriei
by psih. Diana Muntean
Memoria este failibilă și modificabilă. Ea nu seamănă cu o peliculă de film în care imaginile înregistrate pot fi reluate de nenumărate ori și în care regăsim detalii sau cadre înregistrate cu precizie, pe care le putem analiza ulterior sau folosi ca amorse pentru re-amintire exactă. Memoria umană este fragilă, amintirile se modifică în timp, emoțiile dau coloratură și măresc sau scad capacitatea de stocare și reactualizare, impresiile se pot intensifica în funcție de zonele asupra cărora insistăm atunci când prelucrăm materialul mnezic. Pierdem din precizie pentru a putea esențializa idei și lucruri pe care le putem folosi ulterior. Odată cu dezvoltarea tehnologiilor, omul modern își transferă o parte a memoriei în recipiente tehnologice de retenție și de mare viteză: folosim telefoane deștepte, computere, diferite aplicații, etc. Ne bazăm tot mai mult pe elemente externe și ne pierdem din independență. Pentru un volum mare de informații, aceste ajutoare sunt foarte utile. Nu ni se mai pare interesant să întâlnim persoane de tip "enciclopedii-ambulante", cum li se spunea, sau dimpotrivă, ni se pot părea bizari.
Dar să facem un exercițiu de imaginație: Iată o zi în care voiai să mergi la cumpărături, să zicem că e astăzi. Ești sigur că ți-ai tastat lista de cumpărături în telefonul inteligent, nici o problemă, l-ai folosit cu succes până acum, ești asigurat că soția va fi mulțumită, că n-o să uiți vreun ingredient esențial pe care îl va folosi la pregătirea unui prânz aranjat să-l serviți împreună. Ai acționat eficient și ușor: ai întrebat-o, pur și simplu, ce alimente dorește să cumperi și ai notat conștiincios denumirile și cantitățile, eventual marca ("Roșii de Galați, nu de alea spaniole, că știi că îmi plac mai mult!" - "Ei nah, ce-i și cu femeile astea, parcă roșiile nu-s tot roșii", ți-a trecut prin cap un gând, la limita dintre amuzament și frustrare). Toate bune și frumoase. Te prezinți la magazin, cu "memoria asigurată în buzunar". Intri încrezător cu coșul, aproape automat extragi aparatura cu pricina, ca să deschizi lista de cumpărături. Surpriză! Telefonul nu funcționează. Poate ai uitat să-l încarci și acum bateria este complet nefuncțională...poate nu ți-ai plătit la timp factura și firma ți-a închis abonamentul până la achitare....poate din alte motive, cert este că aproape intri în panică: nu poți lua legătura cu soția s-o întrebi ce era pe lista aceea, magazinul nu e chiar aproape de casă, etc. Ce simți? Ce faci? Te învârți de năuc prin magazin, încercând să-ți amintești câte ceva din listă? Evident, îți amintești fraza cu roșiile de Galați, dar nu prea mult din celelalte... și parcă era o listă destul de lungă (vagă disperare, frustrare clară).
După ce îți dai seama că ai slabe șanse să duci sarcina la bun sfârșit cu oarecare satisfacție, hotărăști să te întorci acasă cu două kilograme de roșii de Galați, încercând - în funcție de reacția partenerului - fie să îi înjuri pe toți care te-au lăsat baltă cu tehnologia, fie încercând să iei lucrurile mai puțin în tragic (cu ajutorul roșiilor) "dregând busuiocul": Vezi, draga mea, ce bine am ținut minte ceea ce îți place? Nu m-am atins de roșiile spaniole" și vei primi, fie un pupic pe năsuc, fie o cratiță în cap (figurativ vorbind).
Cu ce mi-ar plăcea să rămâi după acest exercițiu de imaginație pe care l-ai făcut deja, citind acest text, referitor la folosirea imaginației?
- este una dintre strategiile de îmbunătățire a memoriei;
- îți oferă cadrul pentru găsirea de soluții alternative;
- să te bântuie ideea de a-ți îmbunătăți memoria și a-ți recâștiga independența și adaptabilitatea la situații neobișnuite sau neașteptate;
- e foarte bine dacă, citind această imagerie, ți-am declanșat activarea simțului umorului (care, apropo, este o altă excelentă metodă de a memora).
Cu drag,
Psiholog clinician Diana Muntean
Gamma Clinic Psychology by Gamma Institute
https://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie
Add new comment