Cum îmi pregătesc copilul pentru prima întâlnire cu psihologul
by psih. Raluca Ferchiu
Să te adresezi unui psiholog nu e întotdeauna o decizie ușoară, mai ales dacă luăm în calcul semnificația acestei decizii în istoria familiei: că doar cei cu probleme serioase/ grave merg la psiholog, că nu-ți poți rezolva singur problemele sau că nu e ok să-ți împărtășești necazurile cuiva străin.
Cu toate acestea, asumarea primei vizite la psiholog este primul pas pe care îl poți face pentru schimbarea pe care ți-o dorești, pentru tine sau pentru întreaga ta familie. Iar acest lucru poate însemna inclusiv vizita copilului tău la psiholog. Dacă nu știi cum să-i explici sau cum să-l pregătești pentru această întâlnire, iată câteva sugestii:
- În primul rând, cel mai important aspect este atitudinea ta atunci când îi explici care este motivul ce te face să consideri că este important să mergeți împreună la un specialist. O atitudine calmă, de încredere și siguranță de sine îl va ajuta pe copil să privească discuția cu psihologul ca pe ceva benefic pentru viața voastră de familie și nu ca pe ceva de speriat.
- Explică-i rolul psihologului și modul în care el vă poate ajuta – psihologul nu este medic, nu are rețeta perfectă pentru toate problemele voastre, în schimb este un ghid, o persoană în care poate avea toată încrederea de a vorbi și despre ceea ce îl frământă, dar și despre lucrurile frumoase pe care vrea să le dezvolte sau să le extindă.. Astfel, psihologul ajută întreaga familie să evolueze și să se adapteze unor situații dificile sau nou apărute.
- Vorbește-i despre atitudinea de deschidere și despre importanța sincerității în ședințele de psihoterapie – psihologul nu-i judecă pe cei care merg la el, nu critică și nu face morală; el vă poate privi din poziția de observator, analizând modul în care interacționați, comunicați și vă poate oferi această perspectivă obiectivă, fără a fi reactiv la ceea ce se întâmplă în familie.
- Explică-i ce înseamnă confidențialitatea – psihologul nu va divulga nimănui cele spuse în cabinet, iar ședințele în care sunt prezenți doar părinții nu sunt pentru a le spune ce anume a spus copilul în ședințele individuale, ci pentru a-i îndruma cum să îl ajute pe copil în procesul lui de schimbare.
- Încurajează-l să se gândească dinainte la dificultățile cu care se confruntă și la aspectele pe care și le-ar dori schimbate în viața lui și a întregii familii. Nu e nevoie să îți spună aceste lucruri înainte, dar este important să înțeleagă că vizita la un psiholog sau schimbarea ce va avea loc în cadrul procesului terapeutic este o responsabilitate pe care fiecare e nevoie să și-o asume, indiferent de vârstă sau rolul în familie.
O motivație suficient de puternică pentru schimbare și încrederea în modul în care psihologul/ psihoterapeutul te poate ajuta, face ca procesul terapeutic să decurgă lin, ca o modalitate frumoasă și interesantă prin care te poți dezvolta tu și toți membrii familiei.
Cu drag,
Psihoterapeut de familie Raluca Ferchiu
Gamma Kids by Gamma Institute
https://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie/raluca-fer...
Add new comment