Si despartirile dor cateodata...
by psiholog sub supervizare Mădălina Belcescu
Există anumite momente în viaţa de adult când ai impresia că nu ai mai vrea să fii în acel context şi te retragi spre zone mai sigure, în care ajungi să te simţi mai securizat. Momentele de criză te dezorientează şi te fac să cauţi medii în care poţi sta liniştit pentru a-ţi vindeca rănile.
Fiecare gestionează pierderile diferit – pierderea unei relaţii de cuplu te poate readuce în circumstanţele în care îţi doreşti să nu mai fii în nici o relaţie, la fel cum un eveniment dificil te poate arunca într-o relaţie pe care nu ţi-o doreşti pentru simplul motiv că în acele momente dificile nu ai ştiut să fii singur.
M-am întâlnit recent cu câteva persoane care învăţau cum să fie singure după ce au pus punct relaţiilor de cuplu. Toate acele persoane au declarat că nu le e deloc uşor. Dacă relaţia a fost îndelungată, momentul în care ea se finalizează pare şi mai dificil. Nu mă refer aici la căsnicii îndelungate în care eventual există şi copii – gestionarea unui divorţ este desigur un travaliu foarte dificil. Cred însă şi că a pune capăt unei relaţii de cuplu, după mai mulţi ani petrecuţi împreună este un moment care te poate destabiliza.
O primă întrebare pe care fiecare o poate adresa este aceea în care se întreabă ce nu a mers. În momente de revoltă şi de furie, fiecare poate da vina pe celălalt partener şi poate uita foarte uşor motivele pentru care a intrat în acea relaţie. Poate că pur şi simplu aţi avut nevoie de timpul acesta pentru a vă da seama că nu vă potriviţi sau nu aţi fost pregătiţi să „legitimaţi” relaţia. (Dacă după „n” ani de relaţie nu sunteţi siguri că vreţi să treceţi la altă etapă a relaţiei de cuplu, poate că e chiar sănătos să vă gândiţi dacă sunteţi în relaţia potrivită.)
Oricare ar fi motivele, sentimentele pe care le simţiţi în momentele imediat după separare sunt multe, copleşitoare şi deseori contradictorii – dar dacă aţi decis să renunţaţi la relaţie, faceţi lucrul acesta fără a mai reveni, deşi pare foarte seducător. Gândiţi-vă cât e de destabilizant pentru decizia luată sau pentru partener. Nu mai prelungiţi momentele confuzante şi incerte, pentru că vă luaţi din timpul vostru în care puteţi fi fericiţi.
Da, momentele acestea destabilizante te pot trimite în etape anterioare ale vieţii personale (Mă întorc să stau cu părinţii – redevin copil că e mai simplu.), dar depinde de fiecare cât de mult timp doreşte să rămână acolo. Suferinţa pe care o resimţi e copleşitoare şi ai impresia că eşti singur(ă), de aceea te întorci în locuri unde nu te mai simţi astfel. Chiar în acest moment îţi reamintesc că nu eşti singur(ă) şi că e foarte firesc să ai nevoie de sprijin şi să poţi cere ajutor.
Personal, te aştept cu drag.
Mădălina Belcescu
Psihoterapeut de cuplu şi familie în supervizare
Gamma Clinic by Gamma Institute
http://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie
Add new comment