Noi nu ne certam, noi comunicam

livia_1.jpgNoi nu ne certăm, noi comunicăm
by psihoterapeut Livia Băețica

Crezi că iubirea este suficientă ca să te înțelegi cu partenerul și să ai o relație armonioasă? Poate ai observat că oricât de mult ai iubi pe cineva, tot apar diferențe în ceea ce privește opiniile, dorințele, obiceiurile zilnice. Iar diferențele poartă în ele sămânța conflictelor.

Tu ce faci când nu ești de acord cu partenerul de cuplu? Preferi să nu-ți exprimi părerea din dorința de a nu te certa și pentru a păstra liniștea? Te păcălești singur(ă) că de fapt aspectele respective nu contează? Sau poate îți exprimi părerea și dai frâu emoțiilor, cu riscul ca cearta să excaladeze atât de mult încât ajungi să îl respingi pe celălalt și să faci „greva tăcerii”? Ai obosit să te tot cerți fără nici un rezultat?

Dacă taci și înghiți, nu este bine. Problemele rămân nerezolvate și frustrările se acumulează. Dacă te cerți tot timpul cu partenerul și nu ajungi la nici un consens, iar nu este bine. Ajungi să te îndepărtezi pe zi ce trece tot mai mult de partener. Așadar ce este de făcut?

Primul pas este conștientizarea, să îți dai seama care este modul tău obișnuit de reacție atunci când cearta bate la ușă. Apoi întreabă-te dacă ceea ce obții este ceea ce îți dorești. Mesajul care ajunge la partener este cel pe care vrei să-l transmiți? Alegi să  lupți ca să demonstrezi că ai dreptate sau să fii ferict în cuplu? Atunci când te cerți este mai important să găsești o soluție acceptată de amândoi, sau doar să îți descarci emoțiile, să îți spui „Off-ul” și să te „răcorești”?

După ce te-ai lămurit ce îți dorești de fapt și dacă constați că situația actuală nu îți este tocmai confortabilă,  poți alege să schimbi ceva în modul de a comunica în situațiile de conflict. Și cum în orice situație de comunicare suntem pe rând și vorbitori și ascultători, îți poți rafina ambele roluri.

Ca vorbitor clarifică-ți ce vrei să transmiți și comunică cât mai clar, adaptându-ți limbajul la partenerul de discuție. Nu te aștepta ca celălalt să ghicească ce îți dorești și ce gândești, spune-i direct! Atunci când trăiești emoții puternice, cum sunt furia sau dezamăgirea, ocupă-te întâi de emoțiile tale și abia apoi ocupă-te de problema pe care vrei s-o rezolvi în relația cu partenerul. Poți chiar să spui STOP discuției și să revii asupra acelui subiect după ce ți-ai liniștit reactivitatea emoțională.

Ca ascultător important e să rămâi cu adevărat ascultător și să fii atent la ceea ce îți spune partenerul, în loc să îți pregătești următoarea ta replică. Pune-te în locul celuilalt pentru a-i putea înțelege reacțiile și verifică dacă ai înțeles corect ceea ce vrea să îți transmită!

Acestea sunt câteva idei pe care le poți aplica chiar din acest moment. Pentru a afla mai multe detalii despre secretele comunicării armonioase în cuplu te așteptăm la workshopul de pe 29.02.2016 – „Să învățăm să ne certăm cu dragoste”.

Cu drag,

Livia Băețica

Psihoterapeut de familie şi cuplu

http://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie

Tags

psiholog
GAMMA
partener
armonios
cuplu
cearta
parere
liniste
lupta
confort
comunicare

Add new comment