Nevoia unui dicționar mental-emoțional
by psihoterapeut sub supervizare Adrian Stogrea
Văd tot mai des în cabinetul de terapie dar și în relațiile personale cotidiene impasul în care au ajuns cele două sexe în ceea ce privește forma de exprimare a propriilor nevoi. Pare tot mai adâncă prăpastia între trăirile emoționale ale dânselor și gândirea rațională masculină. Și mai frustrantă este realizarea faptului că, la nivel profund, ambele tabere au aceleași nevoi și frici, iar această conștientizare vine (dacă se mai întâmplă asta) doar după o dureroasă serie de lupte ”la baionetă”.
Odată cu progresul tehnologic, umanitatea a trecut de la conviețuirea în comunități spre cea în grupuri mai restrânse, apoi în familii, iar în perioada recentă relația de cuplu (oficializată sau nu) a devenit ultima oază de conectare emoțională, dar și terenul de luptă al diferențelor individuale. Am ajuns în situația în care cele două sexe vorbesc limbaje total diferite, iar dificultatea conectării conduce la mari suferințe, pentru că masculinul și femininul sunt făcute a funcționa împreună ca părți ale întregului.
În acest drum al separării, barbații au folosit adesea forța dogmatică a rațiunii și, din păcate, și cea fizică pentru a ține sub control frica generată de misterele emoționale ale femininului. Am inventat povești cu vrăjitoare și demoni pentru a justifica abuzuri inimaginabile, care au luat forma crimelor, violurilor, opresiunii și subjugării femeilor. Interpretarea rigidă a dogmelor religioase a fost adesea argumentul suprem pentru greșelile imense făcute de-a lungul timpului și care au generat răni emoționale colective adânc impregnate în subconștient.
În fața unui oponent care copleșește prin forța fizică și mentală, singura opțiune a femeilor a fost lupta... de gherilă, cea emoțională, sub forma unor contraatacuri care treceau pe sub armura protectoare a gândirii masculine. Cu cât structurile mentale deveneau mai rigide, cu atât erau mai dificil de interpretat sentimentele născute din răspunsul feminin, cu atât senzația de incompetență și vinovăție creștea în intensitate, iar exprimarea ei prin violență venea ca o consecință firească. Astfel s-a închis un cerc vicios care a dus la un imens conflict și la aparența unei misiuni imposibile de găsire a unui limbaj comun.
Și mai recent se vede chiar o inversare a polarităților, o tendință a femininului de a prelua controlul folosind chiar armele masculine și, proporțional, o „muială” (de la a se muia!) a multor bărbați. Sunt doar strategii alternative ale egourilor pentru a continua lupta. Conflictele din cuplu doar le scot la lumină pe cele interioare, între cele două principii fundamentale.
Gândirea și emoția nu se vor anulate una pe alta, ci să găsească forma echilibrată de exprimare, limbajul comun. Necesitatea unui “dicționar explicativ” devine o prioritate și nu o putem face decât împreună. Oricât de înalt ar fi nivelul de expertiză în propriul limbaj, nu poți realiza traducerea fără suportul celeilalte părți. Este nevoie de recunoașterea erorilor, de oferirea unui capital de încredere, de sinceritate și de acceptare a diferențelor.
Partea masculină de la Gamma Clinic Psychology vrea să facă un mic pas pe acest drum prin seria de workshopuri “Intimitatea în cuplu – perspectiva bărbatului sincer” care debutează miercuri 13 aprilie, de la ora 18.00. Ca și concluzie, vreau să folosesc un citat din întelepciunea nativilor nord-americani, cu care am rezonat profund:
“Cea mai înaltă chemare a unei femei este să îl conducă pe bărbat la sufletul său, pentru a-l uni cu sursa; cea mai josnică chemare a ei este să seducă, separându-l pe bărbat de sufletul său și lăsându-l să rătăcească fără un țel. Cea mai înaltă chemare a unui bărbat este să protejeze femeia, astfel încât să fie liberă să pășească nestingherită pe acest pământ. Cea mai josnică chemarea a lui este să o ambuscheze și să își forțeze calea în viața unei femei.” proverb Cherokee.
Cu mult drag,
Psihoterapeut de Familie și Cuplu în supervizare Adrian Stogrea
https://www.scoalasistemica.ro/stagiatura-ssf/iasi
Add new comment