Tai Chi-ul, calea armoniei interioare

livia_4_tc_0.jpg

Tai Chi-ul, calea armoniei interioare
By psihoterapeut Livia Băețica

Tai Chi-ul a fost declarat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca fiind cea mai sănătoasă formă de exerciţiu fizic, care poate fi practicată la orice vârstă.  Tot OMS defineşte sănătatea ca starea de bine bio-psiho-social şi spiritual, de unde deducem că Tai Chi-ul are efecte benefice şi în plan psihologic. Tai Chi-ul poate fi privit ca fiind o gimnastică energetică, cu efecte pozitive asupra sănătăţii, dar şi ca meditaţie în mişcare. Şi s-a demonstrat că meditaţia are efect de echilibrare psihică, linişteşte avalanşa de gânduri care ne populează în mod obişnuit mintea, ne ajută în gestionarea emoţiilor şi ne dă o stare interioară de bine. 

În afară de mişcările lente, conştiente, fluide, de muzica armonioasă care se foloseşte pe fundal, un alt punct cheie este respiraţia naturală, profundă, lentă, abdominală, coordonată cu mişcările, care are darul de a linişti mintea şi corpul.

Din experienţa proprie pot să zic că practica consecventă, zilnică m-a ajutat să gestionez mai bine stresul zilnic, în perioadele cele mai dificile ale vieţii mele. Atunci când îţi faci exerciţiile dimineaţa după trezire, nu numai că îţi dezmorţeşti încheieturile, devii mai flexibil şi îţi corectezi postura, dar îţi şi începi ziua de muncă cu o stare interioară de linişte şi armonie. Astfel, reacţionezi într-un mod echilibrat la orice provocări care vin din exterior, te enervezi sau te îngrijorezi mai puţin.

Observăm astfel că aceste practici, pentru care trebuie să le mulţumim chinezilor, acţionează holistic, promovând starea de bine în toate planurile, inclusiv în ceea ce priveşte relaţiile cu ceilalţi, mai ales dacă practici într-un grup. Principiile pe care le promovează Tai Chi-ul te ajută să cultivi compasiunea faţă de ceilalţi, toleranţa, bunătatea, răbdarea, perseverenţa.

În afară de obţinerea unei stări de relaxare şi echilibru, orice artă marţială, iar Tai Chi-ul este considerat o artă marţială internă, disciplinează, creşte vitalitatea, capacitatea de autocontrol şi de concentrare, precum şi conştiinţa şi coordonarea corporală. Aceste efecte sunt evidente şi în cazul Qi Gong-ului, care este un sistem de autocultivare a energiei, sănătăţii şi longevităţii.

Având atâtea beneficii, sper că v-am convins să daţi o şansă Tai Chi-ului şi Qi Gong-ului, să le testaţi şi să vă bucuraţi de efectele acestora. De o mostră veţi avea parte în cadrul workshopului de « Feminitate şi Well-being », de pe 25.08.2015, la care vă aşteptăm cu drag! (http://www.gammainstitute.ro/ro/blog/free-woman-feminitate-si-well-being

Cu drag,
Livia Băețica
Psihoterapeut de familie şi cuplu
Gamma Clinic Psychology by Gamma Institute
http://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie

 

Tags

psiholog iasi
psihoterapeut
feminitate
well-being
tai-chi
remedii naturiste
stres
relaxare
stare de bine
incredere
siguranta

Add new comment