Ce este prietenia pentru copilul meu?
by psih. Luiza Brînză
Prieteniile copiilor se formează și se dezvoltă diferit pe parcursul anilor. Imaginați-vă o prietenie între copii de grădiniță și una între tineri adolescenți. În ambele cazuri copiii se distrează bine împreună și pot fi destul de apropiați unul cu celălalt, însă în cazul copiilor mai mari apare abilitatea de reflecta asupra propriei relații într-o modalitate mult mai complexă decât la cei mici.
În aceeași manieră în care copilul se târăște înainte de a sta în picioare și a alerga, la fel se întâmplă și cu prieteniile; există secvențe în dezvoltarea lor. Copiii cu vârste diferite au perspective particulare despre prietenie. Cu cât sunt mai mari cu atât sunt mai pricepuți în a evalua și înțelege și perspectiva celuilalt, fapt ce adaugă un înțeles mult mai profund relației.
În urma unor interviuri cu copii de vârste diferite, psihologul Robert Selman - oferă o sinteză pe 4 nivele de înțelegere a modurilor în care un copil dezvoltă și menține o prietenie. Acestea nu sunt nivele stricte; un copil care se află ca vârsta încadrat de pildă la prieteniile de joacă pe moment, poate avea și abilități din alte stadii, ca de pildă negocierea. Atunci când au fost întrebați despre prietenie, răspunsurile copiilor au fost construite prin experiența concretă a relaționării lor cu ceilalți. De aici și concluzia că nivelul de dezvoltare socială este unul dintre factorii esențiali care determină la copil tipul și calitatea relațiilor.
Vă invit să parcurgeți partea a doua a acestui articol pentru a înțelege dinamica relațiilor dintre copii, pe categorii orientative de vârstă.
Pe curând,
Psiholog clinician autonom Luiza Brînză
GAMMA KIDS by Gamma Institute
http://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie
Add new comment