July 2015

Copiii fata in fata cu deciziile…

images_2_1.jpgLuarea deciziilor este un aspect al vieţii peste care nu putem trece…nu este o alegere…În fiecare moment al vieţii noastre suntem nevoiţi să luăm decizii, cu privire la noi sau la alte aspect pentru care suntem responsabili. Dar cum învaţă oamenii să ia decizii? Cum iau copiii decizii şi ce înseamnă pentru ei a face acest lucru? Sunt întrebări pe care poate nu ni le punem când întâmplările vin peste noi şi ne trezim în faţa unor alegeri pe care trebuie să le luăm cât mai repede.

Vinovatia, combustibilul perfect al dependentelor

breaking-chain.jpgO nucă greu de spart în cabinetul de terapie îl reprezintă cercul autodistructiv vinovăţie – comportament dependent. O muncă grea atât pentru terapeut, dar mai ales pentru cel prins în acest joc al rolurilor egoului şi în acest abis emoţional, care se autoîntreţin într-un mod atât de eficient. 
Majoritatea celor prinşi în capcana unui comportament autodistructiv trăiesc drama unui uriaş sentiment de culpabilitate, pentru care, după o chinuitoare luptă interioară, nu găsesc decât soluţia patentată deja – anestezicul emoţional. Un pahar de alcool, încă o ţigară, drogul care intră în sânge, o găleată de îngheţată, un nou partener sexual, sau, de ce nu, acţiuni mult mai acceptabile social cum ar fi 18 ore de muncă zilnic, oricare dintre ele par a oferi pe moment soluţia magică a eliberării de suferinţă. 

Puterea din interior

lonely_woman.jpgÎn ultimele întâlniri terapeutice, am întâlnit femei puternice. Vai, nici nu știți cât mi-a luat să scriu acest început de articol. Această frază care vrea să cuantifice cumva o experiență minunată pe care aceste femei puternice au ales să mi-o împărtășească. Și pentru care le mulțumesc din toată inima. 
Femeile acestea au ales pentru viața lor. Au ales pentru binele personal și pentru cel al copiilor lor. Au spus „Nu” și și-au asumat această decizie. Nu au câștigat nici un război, dar au răspuns la prima bătălie din viața lor. Prima bătălie, dar nu prima bătaie.
Poate credeați că acele zile au trecut. Și eu credeam la fel. Credeam că orice femeie poate să spună NU oricând dorește ea. Că poate să plece, că poate să răspundă, că poate să trăiască liber, vesel, fără frică. 

Dezvolta-i copilului tau capacitatea de a se bucura de viata!

images_5.jpgDe cele mai multe ori, oamenii vin în terapie setaţi pe a-şi povesti nemulţumirile şi problemele. Este şi normal... Doar se adresează unui specialist pentru că nu găsesc o soluţie de ieşire suficient de bună  într-o situaţie dificilă. Dar, analizând discursul cu care vin la prima şedinţă, observăm că viaţa lor, persoanele din jurul lor, relaţiile pe care le au, locul de muncă, copiii etc, toate capătă o nuanţă de gri (în cel mai bun caz). În momentul în care se văd puşi în faţa întrebărilor „Ce te mulţumeşte?”, „Pentru ce te simţi recunoscător?”, „Care sunt părţile bune din viaţa ta?”, rămân blocaţi şi nu ştiu ce să răspundă. Nu s-au mai gândit de mult timp la astfel de lucruri.

Cum ajungem sa ne casatorim cu oamenii nepotriviti pentru noi?

download.jpgCu oricine ne-am căsători, acea persoană ar putea fi, la un moment dat, un pic nepotrivită pentru noi. E înțelept să fim moderat de pesimiști în această privință. Perfecțiunea nu e în grafic. Nefericirea este însă o constantă. Cu siguranță, fiecare dintre noi a întâlnit la un moment dat, unele cupluri profund nepotrivite, cu o incompatibilitate atât de adâncă, încât ne-am putea gândi că e altceva la mijloc, mai complex decât frustrările și tensiunile firești din orice relație pe termen lung: unii oameni pur și simplu nu ar trebui să fie împreună.