Dincolo de tabloul familiei fericite
by psih. Raluca Ferchiu
De cele mai multe ori, în ședințele de psihoterapie, indiferent care este problema pentru care vin oamenii la mine, inevitabil ajungem să discutăm despre familie și ce înseamnă ea pentru noi. Pentru că de multe ori observ cum spunem că ne dorim să avem o familie fericită, dar, de fapt, doar avem impresia că știm ceea ce vrem. Și mă întreb, împreună cu clienții, cum arată familia mea atunci când e fericită? Cum arăt eu diferit într-o familie fericită? Și cum sunt ceilalți diferiți atunci când suntem cu toții fericiți?
Schițând acest tablou, al familiei fericite, am conștientizat că nu este vorba despre o imagine predefinită, ca cea din fotografiile de pe Facebook sau din reclame, în care părinții au un zâmbet larg și relaxat, copiii se joacă nestingheriți sau bunicii radiază de liniște și împăcare. Nu, este vorba despre conexiunea dintre oameni, acea conexiune atât de puternică, care îi motivează să stea împreună și să își definească (explicit sau nu) un scop comun și scopuri individuale care să se alinieze la acel scop comun.
Pentru că o relație funcțională într-o familie înseamnă să simți că ai libertatea de te exprima așa cum ești, urmându-ți sinele și totuși să fii grijuliu față de ceilalți în modul în care faci asta, dar nu din teamă sau din sentimentul de neadecvare, ci din empatie și iubire. O familie mai înseamnă să ai încredere că ceilalți vor fi acolo pentru tine și să conștinetizați împreună că fericirea în viață nu înseamnă lipsa greutăților sau a grijilor, ci înseamnă să le faci față tuturor acestor provocări la brațul unor oameni alături de care poți crea. Familia înseamnă stabilitate și siguranță, o bază din care poți crește tu, ca individualitate și puteți crește voi, ca întreg.