Adaugă comentariu nou

Exercitiul saptamanii – Infrunta frica!

freedom-of-fear_0.jpgExercitiul săptămânii – Înfruntă frica!
by psih. Lavinia Gîtlan

Cu toții am trăit stări de frică încă din copilăria mică, când lipsa persoanei de care eram atașați emoțional lipsea din aria noastră vizuală sau când trebuia să mergem într-un loc necunoscut.

Treptat, această stare de frică a început să contureze multe din experiențele și trăirile interioare. Decizii, stări psihice, prietenii sau relații, orice domeniu din viața ta este atins de acest nivel emoțional și felul în care  îl trăiești este transmis mai departe, copiilor tăi.

Poate că acum, ca adult, frica nu mai este atât de intensă, însă cu siguranță ți-ai dori să experimentezi viața fără această stare, iar copilul tău să învețe cum să trăiască și să facă alegeri care nu vin din frică. Orice convingere mentală sau obicei neplăcut poate fi destructurat din psihicul uman, cu antrenament și exercițiu îți poți crea un nou nivel de trai emoțional, mult mai securizant și plăcut.

Te invit ca în această vacanță să experimentezi, împreună cu copilul tău/copiii tăi următorul exercițiu, a cărui eficiență va contura o nouă realitate în relația cu cel/cei mici:

  • Împreună cu cel mic, identificați o activitate pe care ați dori să o faceți fiecare însă vă este FRICĂ,
  • Separați DORINȚA de FRICĂ, scrieți pe o foaie de hârtie care este dorința și care este frica din spatele dorinței,
  • Luați o coală de hârtie și desenați pe ea imaginea fricii, lăsați-vă conduși de creativitate și opriți-vă atunci când simțiți că ați terminat,
  • În timp ce faceți, desenul vorbiți despre emoțiile și trăirile pe care le aveți sentimente de frică sau chiar din timpul desenului și unde anume simțiți frica în corp (prin expunerea propriilor trăiri copilul va vedea o altă parte a părintelui și va avea curaj să se deschidă la rândul său),
  • Faceți un plan despre cum veți acționa diferit în acțiunea dorită de la începutul exercițiului (ce gând veți schimba, ce comportament nou veți adopta și cum veți fi după ce veți fi trăit experiența de care vă era frică),
  • În final stabiliți un termen limită până veți experimenta ceea ce v-ați propus.

Experimentarea acestui exercițiu te va aduce mai aproape de copilul tău, îi vei oferi un exemplu despre cum se înfruntă o frică, prin modelul propriu, indiferent cât este de intense este aceasta. Fiecare în parte va experimenta lucruri noi și va descoperi cât de multe resurse se ascund în acțiuni care, aparent, erau înfricoșătoare. Vacanță plăcută!

Cu drag,
Psiholog Lavinia Gîtlan
Gamma Clinic Psychology by Gamma Institute

https://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie

Tags

psiholog bun in iasi
psihoterapeut
psihoterapie de familie si cuplu
antrenament mental
copii
parinte
parenting
activitati cu copiii
frica
experimentare
dorinta
copilarie
gamma kids
gamma clinic psychology
Gamma Institute
constiinta cuantica