Adaugă comentariu nou

Dincolo de tabloul familiei fericite

nikon_001_0.jpgDincolo de tabloul familiei fericite
by psih. Raluca Ferchiu

De cele mai multe ori, în ședințele de psihoterapie, indiferent care este problema pentru care vin oamenii la mine, inevitabil ajungem să discutăm despre familie și ce înseamnă ea pentru noi. Pentru că de multe ori observ cum spunem că ne dorim să avem o familie fericită, dar, de fapt, doar avem impresia că știm ceea ce vrem. Și mă întreb, împreună cu clienții, cum arată familia mea atunci când e fericită? Cum arăt eu diferit într-o familie fericită? Și cum sunt ceilalți diferiți atunci când suntem cu toții fericiți?

Schițând acest tablou, al familiei fericite, am conștientizat că nu este vorba despre o imagine predefinită, ca cea din fotografiile de pe Facebook sau din reclame, în care părinții au un zâmbet larg și relaxat, copiii se joacă nestingheriți sau bunicii radiază de liniște și împăcare. Nu, este vorba despre conexiunea dintre oameni, acea conexiune atât de puternică, care îi motivează să stea împreună și să își definească (explicit sau nu) un scop comun și scopuri individuale care să se alinieze la acel scop comun.

Pentru că o relație funcțională într-o familie înseamnă să simți că ai libertatea de te exprima așa cum ești, urmându-ți sinele și totuși să fii grijuliu față de ceilalți în modul în care faci asta, dar nu din teamă sau din sentimentul de neadecvare, ci din empatie și iubire. O familie mai înseamnă să ai încredere că ceilalți vor fi acolo pentru tine și să conștinetizați împreună că fericirea în viață nu înseamnă lipsa greutăților sau a grijilor, ci înseamnă să le faci față tuturor acestor provocări la brațul unor oameni alături de care poți crea. Familia înseamnă stabilitate și siguranță, o bază din care poți crește tu, ca individualitate și puteți crește voi, ca întreg.

Și gândindu-mă la toate aceste lucruri, nu văd cum aș putea să-mi imaginez un tablou al familiei perfecte, fericite, pentru că dacă aș avea un astfel de tablou, acela ar fi doar al familiei pe care eu mi-o doresc. De aceea, mesajul pe care vreau să-l transmit oamenilor în cabinet este că e în regulă să se simtă uneori debusolați sau confuzi, e ok să aibă dificultăți în a relaționa în anumite momente cu ceilalți membri ai familiei, e absolut normal ca într-o anumită etapă să simtă că s-au blocat. Important este să conștientizeze care este scopul mai mare al familiei, și nu mă refer la acel scop de supraviețuire, ci la acela de creație.

Cam asta este ceea ce înțeleg acum despre familie și sunt pregătită să dau mai departe asta, ca om și ca psihoterapeut; și îmi acord permisiunea de a mă răzgândi sau de a modifica această percepție atunci când va veni acel moment, cu ideea că familia e mai mult decât un grup oameni care își duc viața împreună, e mai mult decât un sistem, e de fapt un sentiment pe care fiecare îl definește conform propriei etape în care se află.

Cu drag,
Psihoterapeut de familie și cuplu Raluca Ferchiu
Gamma Clinic Psychology by Gamma Institute

https://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie

Tags

Gamma Institute
psiholog iasi
psihoterapie de familie