Adaugă comentariu nou

Decizia de a ma schimba

images10Vorbeam ieri de schimbare si de anul schimbarii.

Acum voi vorbi despre ziua schimbarii, care incepe ACUM.

Poate ieri sau acum cateva minute am decis sa ma schimb, si acum urmeaza sa-mi mentin schimbarea. Mintea mea va parea initial bucuroasa de decizia mea. Ii place ideea ca va scapa de suferintele sau blocajele zilnice sau ca va fi usurata si eliberata de emotiile care o impiedica sa lucreze si sa rationeze -tristete, durere, vina, furie, frustrare, neputinta si altele din aceeasi gama.

Dupa un timp mai lung sau mai scurt, depinde cat de repede schimbarea te scoate din zona de confort sau a obisnuintei, mintea oboseste sa faca fata schimbarii. Incepe sa se uite cu dor la vechiul confort si vechile avantaje, rezultatul fiind primele semne de indoiala. Oare e bine, oare merita, oare pierd mai mult, oare raman singur? Acesta este primul pas in sabotarea schimbarii, sa raspunzi la aceste intrebari si sa te angajezi intr-un dialog pentru a convinge mintea (sa te convingi singur) ca decizia de a te schimba e buna.

Pentru a mentine decizia schimbarii in acest punct e foarte important sa incepi sa iti observi mintea fara sa te angajezi in discutii cu ea.   Pozitia observatorului este arma secreta care va dezamorsa o minte care sta la cotitura asteptand primul tau moment de indoiala sau oboseala. Aceasta pozitie de martor se acceseaza extrem de simplu prin cateva intrebari cheie: "La ce ma gandesc acum? Ce simt acum? Ce fac eu acum?" Si raspunsul la aceste intrebari sa nu fie judecat in nici un fel. Adica, daca observi ca gandesti in acel moment ceva de tipul"va fi rau, sigur voi suferi din asta" , sa nu te urechesti"a, nu trebuie sa gandesc asa", pentru ca asta e un alt dialog cu mintea, ci continua sa observi ce gand vine dupa cel initial, pana la capat. Pentru ca intotdeauna este un capat si intotdeauna este o pauza intre doua ganduri.

Incet, incet, prin exercitii, vei invata sa nu te mai iei la tranta cu mintea ta, indiferent ce material iti va aduce pe ecran. Nu vei mai reactiona la ce posteaza ea in fata ochilor tai, si acest lucru o va face sa devina panicata, sa pluseze, sa aduca ganduri din ce in ce mai dure, mai grele, mai dificil de ignorat. Acest lucru se va reflecta intr-o perioada in viata ta cand pare ca totul e impotriva ta si impotriva schimbarii tale, cand ramai singur, sau pare ca pierzi totul daca continui.

Nu renunta nici acum, e doar o etapa. Urmeaza un nou nivel al cuceririi interioare. Dar despre asta, maine. Continuam povestea metamorfozei si a dezvoltarii tale personale.

Cu drag, Diana

Tags

dezvoltare-personala
emotii
exercitii
facebook
martor
minte
observator
schimbare
sine