A trăi în prezent (partea a doua)
[[{"type":"media", "view_mode":"media_large", "fid":"346", "attributes":{"class":"media-image alignleft size-full wp-image-1236", "typeof":"foaf:Image", "style":"float: left; margin-right: 10px;", "width":"225", "height":"225", "alt":"images (2)"}}]] Fără a putea localiza sursa obsesiei, psihologii au descoperit că o prețuire de sine scăzută este însoțită de cuvinte negative, cum ar fi leneș, prost, greu de cap, urât, nevrednic, ratat și eșec - cuvinte care se repetă de câteva sute de ori pe oră. Această repetare trepidantă este un simptom de suferința mentală, dar și o încercare inutilă de a găsi un remediu. Același cuvânt apare mereu pentru că persoană vrea cu disperare că el să dispară, însă nu a găsit încă modul prin care să-l elimine.
Gândirea ”circulară”are legătură cu obsesia, însă aici sunt implicați mai mulți pași. În loc să rumege o singură noțiune, cum ar fi ”casa nu e destul de curată” sau ”trebuie să fiu perfect”, persoana este prizoniera unei logici false de exemplu, cineva care simte că nu este vrednic de iubire. Indiferent cât de mult și-ar exprimă oamenii dragostea față de ei, oamenii cu gândire circulară nu se simț vrednici de iubire, pentru că în mintea lor ei își spun: ”Eu vreau iubire, iar această persoană spune că mă iubește, dar eu nu-i simt iubirea, ceea ce trebuie să însemne că sunt nevrednic de iubire a și singurul mod în care pot să repar acest lucru este să mă iubească cineva.” Logică circulară îi afectează pe cei care nu au avut niciodată destul succes, care nu s-au simțit niciodată în suficientă siguranță și/sau suficient de doriți. Premisă inițială care îi face să acționeze („Sunt un ratat”, „Sunt în pericol”, „Am nevoie”) nu se schimbă, deoarece toate rezultatele din afară a indiferent dacă sunt bune sau rele a nu fac decât să întărească ideea inițială.
Aceste exemple ne aduc la ”paradoxul lui acum”: cu cât mai repede alergi pe loc, cu atât mai departe te afli de momentul prezent.
Depresia generată de această alergătura ne da o imagine foarte clară a paradoxului, pentru că oamenii deprimați se simț inerți, prinși într-un moment încremenit, fără nici un alt sentiment, în afară de disperare. Pentru ei, timpul nu se mișcă, însă mințile lor aleargă într-o cursă de idei și emoții fragmentate.Această efervescentă a activității mentale nu arată ceea ce se întâmplă în capul cuiva care nu poate să se dea jos din pat, dimineață. În acest caz efervescentă mentală este deconectată de acțiune. O persoană deprimată se gândește la nenumărate lucruri, dar nu acționează în conformitate cu niciunul dintre ele.
Dr. Deepak Chopra – Cartea Secretelor
De la Diana Ciubotaru, psihologul din Iasi