Adaugă comentariu nou

Exerctiu de astăzi - ZAZEN

zazenPersoanele Zazen spun să stai doar, fără să faci nimic. Cel mai greu lucru din lume este să stai doar fără să faci nimic. Dar, odată ce te-ai desprins, dacă stai așa timp de câteva luni fără să faci nimic timp de câteva ore în fiecare zi, încet-încet, multe lucruri se vor întâmpla.

Vei fi somnoros, vei visa. Multe gânduri îți vor aglomera mintea, multe lucruri. Mintea va spune: "€œDe ce îți pierzi timpul? Ai fi putut să mai câștigi bani. Cel puțin ai fi putut să te duci la un film, să te distrezi, te-ai fi putut relaxa și ai fi putut bârfi. Te-ai fi putut uita la televizor sau ai fi putut asculta radioul, sau cel puțin ai fi putut citi ziarul de astăzi. De ce să îți pierzi timpul?”

 Mintea îți va da o mie și unu de argumente, dar, dacă vei continua să le asculți  fără să fii tulburat de minte... poate face tot felul de șmecherii; va halucina, va visa, va deveni somnoroasă. Va face tot ce este posibil să te tragă din această stare de a sta. Dar, dacă vei continua, dacă perseverezi, într-o zi va răsări soarele.

 Într-o zi se va întâmpla, tu nu te vei mai simți somnoros, mintea s-a plictisit de tine, a obosit, a renunțat la ideea că poți cădea în plasă, pur și simplu a terminat cu tine! Nu există somn, halucinație, vis, gând. Pur și simplu stai acolo, fără să faci nimic... și totul este tăcere, și totul este pace, și totul este bucurie. Ai intrat în existent, ai intrat în adevăr.

 Poți sta oriunde, dar orice ai vedea nu ar trebui să fii foarte interesat. De exemplu, lucrurile nu ar trebui să se miște prea mult. Ele devin o distragere. Te poți uita la copaci - asta nu este o problemă, pentru că nu se mișcă, și peisajul rămâne același. Te poți uitat la cer sau poți sta într-un colț uitându-te la perete.

 Al doilea lucru este să nu te uiți la ceva în mod special -€“ doar în gol, pentru că ții ochii deschiși, și omul trebuie să se uite la ceva, dar nu te uita la ceva în mod special. Nu te concentra asupra unui lucru, ci doar asupra unei imagini difuze. Acest fapt relaxează foarte mult.

 Iar al treilea lucru este să relaxezi respirația. Nu o controla, las-o să se întâmple. Las-o să fie naturală și astfel te vei relaxa chiar mai mult.

 Al patrulea lucru este să lași corpul să fie cât mai imobil posibil. Mai întâi găsește o poziție potrivit㠀- poți sta pe o pernă sau pe o pătură sau orice pe care simți că poți sta, dar, odată ce te-ai decis, rămâi nemișcat, pentru că, dacă trupul nu se mișcă, mintea tace automat. Pentru un corp în mișcare, mintea continuă și ea să se miște, pentru că acest cuplu minte-corp nu sunt două lucruri. Ele sunt unul... o singură energie.

 La început ți se va părea un pic dificil, dar după câteva zile îți va plăcea la nebunie. Vei vedea, treptat, strat cu strat, că mintea va începe să picure.

 Va veni și momentul pur și simplu când vei fi undeva fără prezența minții.

 Instrucțiuni:

Stai cu fața la un perete plan, la o distanță de aproximativ o mână. Ochii ar trebui să fie pe jumătate deschiși, permițându-i privirii să se odihnească ușor pe perete. Ține spatele drept și ține o mână în cealaltă cu degetele atingându-se și luând formă unui oval. Stai cât de calm poți timp de 30 de minute.

 În timp ce stai așa, permite o conștientă difuză, fără să direcționezi mintea undeva în mod special, rămânând doar cât de receptiv și alert posibil, din clipă în clipă.

De la Diana Ciubotaru, psihologul din Iași

Osho – Meditația – Prima și ultima libertate.

Tags

psiholog diana ciubotaru
icscc
sas
ssf
scoala de activare a sinelui
GAMMA
zazen
ganduri
argumente
mintea
somnoros
bani
relaxare