Adaugă comentariu nou

Din culisele cabinetului de psihoterapie

auzi.jpgCum reușești să te faci auzit? 
Una din emoțiile cele mai des developate în cabinetul de terapie este furia sau frustrarea generată de situația în care mesajul personal nu este primit de interlocutor. Că este vorba de relația de cuplu, de una profesională, de cea cu familia de origine sau cu prietenii cei mai apropiați, să nu îți poți transmite părerea sau să simți că ea nu contează duce în timp la o enormă tensiune interioară. Mintea va căuta explicații, justificări, pendulând între blamarea partenerului de comunicare sau a propriei persoane și căutând soluții de a descărca această tensiune în moduri mai mult sau mai puțin funcționale. Discursuri interioare de genul "tu ești vinovat, niciodată nu mă înțelegi” sau "eu am o problemă, nu contez, nevoile mele sunt exagerate și imposibil de împlinit” sunt de natură să genereze costuri  enorme pe termen lung. Alteori, mintea alege soluții radicale, mascate sub un comportament compulsiv (obiceiuri  nesănătoase, dependențe) sau variate tehnici de manipulare emoțională cu tentă agresivă sau pasiv-agresivă,  în încercarea disperată de a primi atenția și de a-i fi auzit punctul de vedere. 
 Să fii asertiv reprezintă un obicei extrem de sănătos și una din cele mai utile abilități personale. Deși la început putem să ne simțim stângaci sau vulnerabili, e nevoie să învățam să ne spunem părerea, să transmitem fără echivoc ce gândim și ce simțim. Cum ar fi că, din chiar acest moment, să poți spune "asta cred, asta simt, asta este nevoia mea și vreau să fie respectata”? 
 Iată câteva principii de bază ale unui mod de comunicare care îți poate schimbă radical viață și relațiile: 
 1.      Fii sincer cu ține și clarifica-ți ce vrei. Înainte de a cere ceva, ai nevoie să știi foarte clar ce vrei tu. 
 2.      Reevaluează-ți viziunea personală și setul tău de valori. 
 3.      Conștientizează-ți frică și renunță la jenă, păreri preconcepute și la temerea că vei fi judecat. 
 4.      Focalizează-te pe propria persoană, ești responsabil de gândurile și trăirile tale, nu de cele ale interlocutorului.  Vorbește despre tine "eu cred că...”, "eu simt...”, "€œeu vreau să” și evită "tu nu stii...”, "tu nu vrei...”, "tu nu faci...”. Comunică nevoia ta, nu evidenția defectele celuilalt. 
 5.      Pornește de la premisa că într-o relație părerile pot fi diferite și nu este nevoie ca unul să renunțe la punctul său de vedere. Respectă interlocutorul, credințele și sentimentele lui, scopul este să comunici sincer, nu să îți impui părerea. Adevărul este că nu ai de unde să știi cum este să fii de cealaltă parte.  
 6.      Exprimarea eficientă înseamnă enunțarea sinceră și fermă a punctului de vedere personal și nu forțarea acceptării lui. 
 7.      Dacă ești emotiv, începe cu situații simple și spune sincer că simți: "Deși îmi este greu să îmi exprim părerea, vă propun să ascultați ce cred eu”. E nevoie de timp și răbdare să schimbi un pattern exersat poate zeci de ani. Fă-o ca un antrenament personal, alege 2-3 situații sau persoane cărora să le declari deschis ce crezi și ce simți. 
 8.      Învață să spui nu. Dacă te deranjează ceva, spune-o respectându-l pe celălalt și fără a te sacrifici pe tine (decât dacă tu decizi că vrei asta). 
 9.      Învață treptat când să fii ferm, când să lași de la ține și când să negociezi. 
 10.    Punctul tău de vedere, mesajul tău este viu, valoros și pertinent. Prețuiește-l și consideră-l un dar pe care îl oferi lumii. Modalitatea pe care o alegi face diferența! 
Spor la experimentare! 

Psihoterapeut în supervizare Adrian Stogrea

Gamma Clinic by Gamma Institute     

http://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie

 

Tags

psihoterapeut
emotie
comunicare
cuplu
agresiv
sinceritate
frica
solutii
schimbarea vietii