Adaugă comentariu nou

Dezvolta-i copilului tau capacitatea de a se bucura de viata!

images_5.jpgDe cele mai multe ori, oamenii vin în terapie setaţi pe a-şi povesti nemulţumirile şi problemele. Este şi normal... Doar se adresează unui specialist pentru că nu găsesc o soluţie de ieşire suficient de bună  într-o situaţie dificilă. Dar, analizând discursul cu care vin la prima şedinţă, observăm că viaţa lor, persoanele din jurul lor, relaţiile pe care le au, locul de muncă, copiii etc, toate capătă o nuanţă de gri (în cel mai bun caz). În momentul în care se văd puşi în faţa întrebărilor „Ce te mulţumeşte?”, „Pentru ce te simţi recunoscător?”, „Care sunt părţile bune din viaţa ta?”, rămân blocaţi şi nu ştiu ce să răspundă. Nu s-au mai gândit de mult timp la astfel de lucruri.
Şi ce influenţă are această situaţie asupra copiilor? Ei sunt încă la vârsta veseliei, a şotiilor, farselor, a experimentării. Se trezesc în faţa unei avalanşe de aspecte negative: nu ţi-ai strâns jucăriile – eşti un dezordonat; nu ţi-ai făcut temele la timp – nu o să te poţi descurca în viaţă; nu ai ascultat de educatoare la grădi – eşti obraznic; te-ai certat cu sora/ fratele tău – eşti răutăcios; ai murdărit canapeaua cu acuarele – nu ştii să apreciezi ceea ce îţi oferim etc. 
Dezordonat, obraznic, delăsător, răutăcios, nerecunoscător – iată câteva dintre „calităţile” cu care pornesc la drum unii copii. Ei se vor focusa mai târziu pe greşelile pe care le fac, simţindu-se vinovaţi şi fără capacitatea de a analiza ce au învăţat din asta, iar în relaţiile cu ceilalţi vor vedea defectele şi vor ierta foarte greu atunci când cineva îi nemulţumeşte. 
De foarte multe ori, cu toţii ne lăsăm atât de învăluiţi de aspectele negative, de defecte, de greşeli, încât clipele frumoase trec pe lângă noi fără să le dăm importanţă. Cum ar fi dacă pe lista de mai sus ar apărea: creativ, năzbâtios, descurcăreţ, intuitiv, inteligent – cu siguranţă copiii vor vedea ce e mai bun din oameni, le vor ierta greşelile, nefiind încrâncenaţi sau împovăraţi, vor avea încredere că pot învăţa din orice experienţă.
Să încercăm să punem pe hârtie lucrurile pentru care suntem recunoscători şi să-i învăţăm pe copii că atunci când cauţi şi vezi bunătatea în cei din jur, te vei înconjura de oamenii de care ai nevoie pentru a fi fericit. 

Psihoterapeut sub supervizare Raluca Ferchiu

Gamma Clinic by Gamma Institute     

http://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie

Tags

psiholog
terapie
probleme
solutie
specialist
veselie
experimentare
greseli
copil
bunatate