Cand copiii spun NU...
Cu siguranță, dacă veți fi atenți la vocabularul copiilor din jurul vostru, veți observa că au un cuvânt preferat - NU. Venind în cabinetul de psihoterapie, majoritatea părinților povestesc despre lupta crâncenă pe care o duc cu cel mai mare dusman al lor - NU-ul copilulul. Se întreabă ”De ce trebuie să spună Nu? De multe ori chiar vrea să facă un anumit lucru, dar mai întâi, invariabil, apare NU-ul”.
Într-adevăr, majoritatea copiilor trec printr-o etapă în care se împotrivesc aproape la orice solicitare a unui adult, în special a părinților. De ce avem atât de mulți Gică-Contra în jurul nostru? Cuvântul NU și împotrivirea, în general, au un rol foarte important în dezvoltarea copiilor - în acest mod copiii testează regulile și își delimitează granițele. Dezvoltându-se și capacitatea de a se compara cu cei din jur, copilul face diferența dintre ”eu” și ”nu eu” și începe să integreze în propria identitate doar elementele care îi aparțin, negându-le pe cele pe care nu le consideră potrivite.
Astfel, important nu este cât de des folosește copilul cuvântul NU, ci cum reacționează adulții din jurul lui la acest comportament. Maniera în care părinții răspund negativismului este esențială. Cel mai important aspect este să-i dai credit copilului tău și să ai încredere în intenția lui pozitivă. A presupune că motivele lui sunt negative este egal cu a-i canaliza atenția asupra a ceea ce nu face bine (aspecte pe care le va integra ca defecte) și a-i sugera că îți face intenționat viața mai dificilă.
Atribuirea de intenții pozitive copilului (și nu numai) îl va determina să se focalizeze pe calități, îl va face să se simtă în siguranță să îți împărtășească sentimentele și motivele pentru care are un anumit comportament (de cele mai multe ori, ostilitatea are în spate supărarea sau sentimentul de nedreptate) și va deveni mai responsabil pentru propriile acțiuni (din moment ce nu este catalogat drept ”rău” nu are nici un motiv pentru a nu-și asuma comportamentul). Atribuindu-i intenții pozitive comportamentului copilului tău, vei deveni pentru el un model de iubire necondiționată și își va dezvolta puterea de a-și susține opiniile în fața celorlalți fără teama de a pierde dragostea lor.
Psihoterapeut sub supervizare Raluca Ferchiu
Gamma Clinic by Gamma Institute
http://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie