MENINGITA SPIRITUALA (Sindromul SUNT ZERO…dar mai zero decât tine)
Mă gândesc de ceva vreme că atunci când o să cresc mare o să mă fac MINTOLOG. Backgroundul medical cere imperios și o supraspecializare: după ce am cochetat cu domeniul gastroenterologiei mentale (adică cu gândurile născute din traumele și reactivitățile ce zac prin burțile noastre), recent găsesc mai fascinantă nișa “neurologică”, a gândurilor de origine mai „înaltă”.
Dintre BTS-urile (boli cu transmitere... spirituală) din sfera neurologico-mentală, o prevalență ridicată o are meningita de etiologie ezoterică. Contagiozitatea crește proporțional cu numărul de maeștri mioritici întâlniți, de cărți și workshopuri spirituale bifate.
Simptomul patognomonic este cel al minții care devine Sinele, Observatorul, Vidul, Zero-ul, Imanentul. Poate cel mai simpatic gând născut de mintea inflamată spiritual este acela că „acum nu am niciun gând” sau „e liniște, sunt Observatorul”. Doar că e un observator teribil de cârcotaș, evaluator profesionist care are foarte multe păreri și concluzii, expert in comparații cu alte experiențe sau cu ...alți observatori, totul intr-o notă de maximă seriozitate. Păi, să nu-l trimiți în ... imanența lui?
Cum orice analiză pertinentă are nevoie de susținerea unui studiu de caz, materialul didactic ideal este cel furnizat de antecedentele personale si heredo-colaterale.
Mintea reacționează la orice experiență care ar putea să-i reducă sonorul, aidoma fiului meu in fața unei farfurii cu legume fierte. Inițial refuză vehement, apoi se plânge temeinic, urmând căutarea disperată a oricărui motiv pasibil de a amâna sau suspenda experiența terifiantă a contactului cu materia verde. Odată epuizată strategia de opunere, vine etapa negocierii în perspectiva unei soluții cu minime consecințe. Fețișoara candidă, din spatele piramidei de broccoli așezați unul peste altul, ce vrea să spună “Uite, farfuria e aproape goală pot să trec la desert?” pare din același scenariu cu strategia minții de a convinge că „gata, au dispărut gândurile, putem trece la ceva mai interesant?”.
Îmi pare meditația un fel de broccoli pentru minte. Încercă să-I evite sau să scape cât mai repede, ba chiar se dă drept mare amatoare de hrană sănătoasă, eventual criticând amatorii de fast-food. Nu putem decât să ne uităm cu îngăduința mamei care vede stratagema odraslei, zâmbește, laudă efortul și pregătește … o salată de crudități, cu certitudinea că va găsi rețeta potrivită.
Deci, în loc să trec “meningita” la boli teribile ce necesită cele mai radicale metode de vindecare, aș include-o în rândul bolilor copilăriei (spirituale) care, odată depășite, lasă anticorpi (învățăminte) pe viață.
Sănătate maximă!
Psihoterapeut în supervizare Adrian Stogrea
Gamma Clinic by Gamma Institute
http://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie