Adaugă comentariu nou

Radem, constientizam, dar nu parasim incinta

road_closed.jpgConștientizarea schemelor cognitive disfuncționale și a rănilor emoționale care le însoțesc reprezintă primul obiectiv al oricărui demers terapeutic. Deseori, după etapele mai puțin plăcute ale furiei și tristeții, apare zâmbetul îngăduitor față de rolurile inconștiente pe care le-am jucat sau față de programele care ne-au sabotat constant alegerile. Umorul poate fi ingredientul care face chifteaua emoțională mai ușor de digerat.
Ceea ce mi se oglindește in cabinetul de terapie este faptul că, la fel de des, avem tendința de a rămâne în acest stadiu de conștientizare, care aduce cu el un nou nivel de confort interior. Găsesc, încă, dificil să acționez diferit atunci când energia rolurilor din trecut pare a pune stăpânire pe mintea mea, iar deciziile curg cu forța implacabilă a obișnuinței. Realizez că aceste roluri nu dispar niciodată, conștientizarea doar le scade temporar puterea.
E doar o problemă de timp până când cineva apropiat, cu care împărtășim o relație bazată pe asemenea roluri, va verifica trăinicia noii construcții interioare, lansând un stimul care, în trecut, ne făcea să ne înfingem cu unghiile în tavan. E ca și cum un ditamai camionul emoțional, scăpat la vale fără frâne,  are în față o autostradă cu 6 benzi pe sens (tranzitată până acum de milioane de gânduri și acțiuni automate) și o firavă potecă trasată recent prin jugla mentală cu maceta conștientizării. Oare pe cale o va apuca?
Ce umple golul născut între conștientizare și acțiune? Cum putem lărgi poteca, pentru ca traficul mental să fie dirijat în direcția pe care o dorim? Ne putem baza pe vigilența agentului rutier proapăt ieșit de pe băncile școlii elementare (a Sinelui)? Cu siguranță, deși la început pare a avea program part-time și acela cu multe coffee-brake-uri.
Orice modificare a “codului rutier mental” are nevoie de susținere pentru implementare. Dacă drumul tentant și facil te duce iar în aceeași mlaștină, poate e timpul unei rute alternative. Să realizezi că o regulă veche nu mai este de actualitate înseamnă doar primul pas. Urmează emiterea noii directive și punerea ei in aplicare, cu perseverență și încredere.
Liantul care face legatura între conștientizare și acțiune este decizia formulată în momentul prezent. Odată văzute alternativele, cum ar fi dacă nu am mai cauta vinovați și am decide in acel moment să ieșim din scenariul care duce doar la suferință și vinovăție? Crucială este și emoția asociată acestei decizii: entuziasmul sau curiozitatea creează premiza reușitei, în timp ce frica și îndoiala fac încercarea incomparabil mai dificilă.
Urmarea acestei decizii este acțiunea, una responsabilă și conștientă de această dată. Iar fiecare repetare a acțiunii bazate pe alegerea conștientă întărește schimbarea, poteca devine mai largă, mai luminoasă și mai puțin înfricoșătoare. Doar pune semnul de acces interzis pe vechiul drum, pornește girofarul și ai încredere in decizia pe care ai luat-o.

Raportează agent sub supervizare,
Adrian Stogrea

Gamma Clinic by Gamma Institute     

http://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags

psiholog
cognitiv
emotional
furie
tristete
zambet
decizie
constientizare
actiune