Adaugă comentariu nou

Femeie si barbat

androgin_1.jpgCuplul e mai mult decât energia feminină și cea masculină combinată într-o rețetă potrivită. Gramajul potrivit al celor două e dat de o multitudine de factori, inclusiv de nivelul de feminin-masculin din fiecare dintre noi. Da, ziceam că e destul de simplu să mă definesc ca fiind femeie sau bărbat, dar de fapt fiecare dintre noi are într-o măsură mai mare sau mai mică propriile niveluri de feminin și masculin pe care decide să le manifeste în funcție de context.
Manifestarea femininului sau masculinului din fiecare din noi, deși de cele mai multe ori instinctuală, depinde deseori și de experiențele pe care le-am avut și care ne-au învățat cum să ne comportăm în diverse situații. Cu siguranță am învățat de la părinții noștri sau de la alte persoane semnificative cum anume se comportă o femeie sau un bărbat, ce se așteaptă de la fiecare, cât de puternic(ă) trebuie să fie în diverse situații sau din contră, cât de vulnerabil(ă).
Doar că părinții noștri ne-au oferit un model al zilelor lor. Modelul care se perpetuează azi e diferit de cel pe care l-am văzut în casele copilăriilor noastre, în care erau anumite sarcini în responsabilitatea soției și alte sarcini în responsabilitatea soțului. Cât de mult se mai adaptează modelul acela la societatea în care ne desfășurăm astăzi experiențele zilnice? Cât de mult mai avem timp să experimentăm rolul de femeie sau de bărbat în contextul familial sau de cuplu?
Specialiștii din domeniu, acum mai bine de 20 de ani, defineau familia ca celula de bază a societății. Știu, sună ca o definiție învechită, dar oare care mai este acum nucleul de bază care asigură evoluția constantă a lumii în care trăim? Mai nou, el pare a fi definit de echipa de lucru, asta dacă ținem cont de orele în care suntem la serviciu comparativ cu cele în care ne amintim cu greu și cu resurse energetice minime, epuizați după ce am investit toată energia creatoare în sarcini profesionale, să experimentăm și ceea ce înseamnă viața în doi.
Iar dacă tot suntem așa de buni în mediul profesional, cum de uităm să transferăm lucrurile acelea pe care le învățăm și la noi acasă, fie că este bucătărie sau dormitor? Suntem meșteri în tehnici ale comunicării la birou, dar uităm să comunicăm asertiv de îndată ce intrăm pe ușa propriei case. Mergem în teambuildinguri ca să ne consolidăm relația din echipă pentru a spori eficiența și a crește profitul firmei, dar refuzăm să alocăm timp pentru a discuta cu partenerul despre ce ne frământă de fapt. Învățăm să renunțăm la etichete și la discriminarea de gen în mediul profesional, dar acasă  la noi știm exact cum sunt femeile și/sau că bărbații nu se vor schimba niciodată.
În tot acest context (al muncii aproape robotizate, al profesiilor care ne alienează de propriile noastre energii creatoare, al industriei muzicale sau de modă hipersexualizate și totodată nondiscriminative), până la urmă, ce mă definește pe mine ca femeie sau ca bărbat? Mai mult decât atât, ce o diferențiază pe partenera mea dintre celelalte femei și o face atractivă pentru energia masculină din mine? Ce îl face pe partenerul meu atractiv pentru mine și îl scoate în evidență? Care e combinația potrivită pentru noi doi?

La toate aceste întrebări și la multe altele, o să începem să deslușim împreună, în curând, niște răspunsuri.

Cu drag, de la Psihoterapeut sub supervizare Madalina Belcescu

Gamma Clinic by Gamma Institute     

http://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie

Tags

Gamma Clinic by Gamma Institute http://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie