Adaugă comentariu nou

Invata-ti copilul ce inseamna acceptarea si valorizarea

20151201_105026-1_9.jpgÎnvaţă-ţi copilul ce înseamnă acceptarea şi valorizarea
by psihoterapeut in supervizare Raluca Ferchiu

Indiferent de vârstă, una din întrebările pe care ni le punem adesea este cum anume vom face faţă provocărilor care se ivesc în drumul nostru. Iar dacă eşti părinte, cu siguranţă te întrebi cum să-ţi ajuţi copilul să facă faţă acestor provocări. Când este mic, este cumva mai uşor să îl ghidezi şi să îl ajuţi în diferite situaţii cu care se confruntă şi pe care este nevoit să le depăşească, dar va veni un moment în care va fi în poziţia de a decide pentru propria viaţă. Atunci intervine modul în care s-a obişnuit să gândească, încă de mic, adică obiceiurile mentale pe care şi le formează. Şi ce este mai exact, un obicei mental? Este tendinţa noastră de a gândi într-un anumit mod, iar în funcţie de acesta, trăim anumite emoţii şi ne comportăm într-un anumit fel. Iar obiceiurile mentale se învaţă, în special în interacţiunile timpurii cu ceilalţi şi mai ales cu părinţii, care sunt modele de comportament, gândire şi furnizori de principii de viaţă.

Cum poţi să-ţi ghidezi copilul pentru a-şi însuşi anumite obiceiuri mentale sănătoase, care să-l ajute să performeze, să-şi organizeze viaţa şi să fie fericit? În primul rând, învăţând odată cu el aceste obiceiuri. Şi unul dintre cele mai importante este obişnuinţa de a gândi în termeni pozitivi despre propria persoană, de a te valoriza şi accepta, chiar şi atunci când greşeşti sau nu te ridici la nivelul standardelor pe care ţi-ai dori să le atingi. Acceptarea propriei persoane este extrem de importantă, nu numai pentru a menţine starea de sănătate a ta şi a copilului tău, dar şi pentru a-l proteja de disperare atunci când nu obţine ceea ce îşi doreşte şi pentru a-l determina să-şi menţină încrederea şi eforturile în atingerea obiectivelor propuse. În momentul în care învăţăm copiii să nu mai “vâneze” lucrurile negative la ei sau la ceilalţi, ci să observe bunătatea lor şi a celor din jur, vor ajunge să valorizeze oamenii şi pe ei înşişi doar pentru simpla lor existenţă, greşelile sau imperfecţiunile nereuşind să anuleze această valoare.

Iar primul pas în a-ţi învăţa copilul ce înseamnă acceptarea de sine este să conştientizezi cum anume îi cultivi acest obicei mental zi de zi şi cum îi arăţi, ca model, că se poate practica acest mod de a gândi. Pentru a se valoriza, el are nevoie să vadă cum anume cei din jurul lui, în special părinţii, reuşesc să facă asta cu propria lor viaţă.

Dacă vrei să începi să cultivi în viaţa ta şi a copilului tău obiceiuri mentale sănătoase, precum încrederea şi acceptarea şi dacă vrei să creezi o relaţie bazată pe valorizare, vă aştept în această călătorie, într-o serie de workshop-uri prin care să creşteţi împreună.

Cu drag,

Psihoterapeut de familie şi cuplu în supervizare Raluca Ferchiu

Gamma Clinic Psychology by Gamma Institute

http://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie

Tags

psiholog
obicei
emotii
comportament
fericire
standard
acceptare
incredere