Adaugă comentariu nou

Sa meditam un pic

livia_2_0.jpgSă medităm un pic 
by psihoterapeut Livia Băeţică

În ultimul timp sunt tot mai multe articole pe Internet despre meditație, tot mai multe workshopuri pe această temă. Par interesante, intuim că este bună la ceva meditația. Cel puțin este în trend. Și ne trezim zicând: „Vreau și eu! Dar cum se face practic? Și, până la urmă, la ce folosește?”

Nu este de mirare că suntem un pic împrăștiați având în vedere multitudinea de metode și tehnici reunite sub numele de „meditație”. Ce au în comun toate acestea este capacitatea de a schimba starea de conștiință, de a ieși din modul obișnuit de funcționare a creierului în unde beta, specific stării de veghe, când gândim și rezolvăm probleme. Astfel, ne putem bucura de puterea de relaxare a undelor alpha, putem aluneca în reverie și creație cu undele tetha sau putem să ne vindecăm și să ne regenerăm organismul cu undele delta. Cu ajutorul meditației putem avea acces la subconștient și putem planta sâmburii schimbării.

De obicei se începe prin a ne relaxa corpul și mintea, folosind fie respirația lentă, profundă, abdominală, fie sugestii de relaxare a mușchilor, bazate pe senzații de căldură și greutate, fie imagini care ne dau o stare de bine. Relaxarea se poate face și de sine stătător, atunci când vrem să reducem stresul, anxietatea, să diminuăm durerea, să adormim mai repede sau să ne asigurăm o stare de bine.

Bun ... ne-am relaxat, acum putem trece la meditația propriu-zisă! Într-un sens mai restrictiv aș numi „meditație” doar tehnicile care ne permit să ne oprim șirul gândurilor, să facem mintea să tacă și să stăm în prezent. Iar pentru aceasta putem folosi concentrarea pe un obiect, pe un sunet, pe un simbol, pe propria respirație sau pe senzațiile propriului corp. Astfel de meditații pot fi statice, atunci când stai nemișcat într-o anumită poziție, sau dinamice, așa cum este meditația dinamică Osho. În cazul celei din urmă, după fazele inițiale care presupun mișcare și descărcare emoțională, apare în mod natural starea opusă de relaxare, liniște și tăcere a minții.

Mai avem și tehnicile de imagerie dirijată, în care ne lăsăm conduși într-o poveste în care ne folosim imaginația, și care este adaptată intențiilor noastre: vindecarea corpului, rezolvarea unei probleme, activarea resurselor inconștiente, gestionarea emoțiilor negative, creșterea nivelului de energie, cultivarea anumitor stări precum iubirea necondiționată, compasiunea, iertarea, încrederea în sine, etc.

Așadar, atunci când ne propunem să medităm cel mai util este să pornim de la scopul pe care îl avem, de la ceea ce vrem să obținem. Și în funcție de acesta alegem tehnica de meditație potrivită. Căci tehnica este doar un mijloc.

Dacă vreți să experimentați diferite metode de relaxare și meditație și să alegeți ce vi se potrivește, vă invităm alături de noi la Serile de meditație!

Cu drag,

Livia Băețica

Psihoterapeut de familie şi cuplu

http://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie

Tags

psiholog
meditatie
tehnici
metode
constiinta
relaxare
organism
stres
anxietate
minte
imaginatie
ganduri