Atunci cand diferentele nu mai conteaza
Atunci când diferențele nu mai contează
by psihoterapeut Livia Băețică
Sunt destul de populare articolele despre diferențele dintre bărbați și femei, site-urile care dau sfaturi cum să înțelegi bărbații și mai ales misterul numit „femeie”.
Interesant este că în psihoterapia de cuplu aceste diferențe nu ocupă un loc de cinste, ci accentul cade pe alte aspecte mai practice, care ajută partenerii să comunice mai bine, să își schimbe patternul de interacține, să renunțe la lupta de putere, la ideea de a avea dreptate. Înveți să fii atent la ceea ce faci tu în relație și la felul în care comportamentul tău determină comportamentul partenerului. Îți vezi partea ta de contribuție la crearea situației problematice, precum și puterea pe care o ai în a o schimba. Renunți să mai lupți ca să demonstrezi că ai dreptate și alegi să fii fericit. Conștientizezi programele cu care vii din familia de origine, așteptările pe care le ai, rănile emoționale nevindecate pe care le aduci în relație. Înveți să comunici într-un mod mai sănătos cu partenerul, să îți comunici nevoile, să ceri și să oferi afecțiune, atenție, timp, sprijin emoțional.
Diferențele despre care se vorbește sunt reale. Oricât am lupta pentru egalitatea de șanse și gen, bărbatul și femeia nu sunt egali, ci sunt complementari. Este adevărat că statistic vorbind bărbații sunt mai dotați în domeniul tehnic și se orientează mai bine în spațiu, iar femeilor le este mai ușor să comunice verbal și emoțional, de aceea au performanțe bune în domenii care presupun interacțiunea cu oamenii. Nici fizic nu suntem creați egali. Bărbatul are o musculatură mai dezvoltată, are mai multă forță fizică, femeia are o structură fizică mai delicată, dar este mai rezistentă la durere și are o speranță de viață mai mare. Iar diferențele nu se opresc aici.
Însă să fii foarte bine informat cu privire la aceste diferențe de gen s-ar putea să nu te ajute prea mult să te înțelegi cu persoana iubită. Mai ales că există și șansa ca aceasta să nu se potrivească statisticilor. În plus, nimănui nu-i place să fie pus în oală cu toți ceilalți și să audă afirmații de genul: „Toți bărbații sunt niște ...” sau „Toate femeile sunt la fel.” Suntem ființe umane unice și ne place să ni se recunoască acest drept.
Dacă ai o nelămurire și nu înțelegi de ce partenerul reacționează într-un anumit fel, în loc să cauți dezlegarea misterului în „Bărbații sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus”, nu e mai simplu să comunici cu acesta? Verifică dacă interpretarea ta asupra reacțiilor partenerului este corectă! Comunică ceea ce simți, ceea ce îți dorești și fii deschis să auzi ce are și partenerul de spus!
Cu drag,
Livia Băețica
Psihoterapeut de familie şi cuplu
http://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie