Adaugă comentariu nou

Scrisoare de dragoste ... pe timp de furtuna

livia_1.jpgScrisoare de dragoste ... pe timp de furtună
by psihoterapeut Livia Băeţica

De când nu ai mai scris o scrisoare de dragoste? Sau poate nici nu ai prins vremea când îndrăgostiții comunicau prin scrisori și așteptau plini de emoție să vină răspunsul. Acum nu mai durează săptămâni întregi să primești un răspuns, tehnologia facilitează comunicarea rapidă, deși parcă se pierde din romantism...

Ce îți propun eu e să scrii o scrisoare de dragoste mai deosebită și într-un moment mai neobișnuit pentru asemenea demers artistic. Nu, nu în momentul de maximă îndrăgostire, când iubirea clocotește, ci în momentul în care ești cel mai puțin conectat(ă) la iubirea și afecțiunea față de partener și anume când nu mai ai mult să stârnești o ceartă.

Atunci când ai o nemulțumire, un dezacord față de partener(ă) și știi, din experiența anterioară, că dacă ai deschide acum vorba s-ar isca ditamai conflictul, oprește-te un moment! Când suntem supărați, dezamăgiți, frustrați, ne este greu să comunicăm cu afecțiune și respect. Retrage-te în liniște, ia un pix și o foaie de hârtie și începe să scrii, închipuindu-ți că partenerul te ascultă cu dragoste și înțelegere! Așterne-ți pe hârtie emoțiile și gândurile! Începe cu cele de supărare, tristețe, teamă, regret. Treptat, pe măsură ce scoți din tine aceste emoții negative, vei vedea că începe să iasă la suprafață afecțiunea și iubirea față de partener. Acestea nu au dispărut niciodată, ci erau doar acoperite de alte emoții care clocoteau ca un vulcan. Apoi scrie o a doua scrisoare în care să povestești ce ai vrea să auzi de la partener(ă), sau ce ai vrea să facă.

În momentul în care te exprimi în scris ai ocazia să îți conștientizezi și să îți exprimi mai clar emoțiile, iar intensitatea supărării scade. Astfel, devii mai echilibrat(ă) și vei putea vorbi partenerului cu mai multă afecțiune și înțelegere, fără acuzații și critici. În aceste condiții, șansele de a fi înțeles și de a cădea de acord devin mai mari.

De cele mai multe ori este mai înțelept doar să scrii și să păstrezi pentru tine scrisoarea în care ți-ai exprimat emoțiile negative. Te ajută să descarci supărarea, furia și dezamăgirea, să te reconectezi la iubirea față de partener și să discuți cu acesta mai calm, cu afecțiuni și respect, despre lucrul care te nemulțumea.

În ceea ce privește a doua scrisoare, poate fi util să i-o arăți. Poate că gândești: „Nu vreau să îi spun ce am eu nevoie, dacă mă iubește cu adevărat, va știi singur(ă).” Însă să ne amintim că majoritatea dintre noi nu avem capacități paranormale, deci nu citim gândurile. De multe ori partenerii au nevoie să știe ce îți dorești, cum vrei să se poarte. Odată ce-ți vei fi exprimat cu calm și dragoste nevoile, fără a acuza sau învinui, s-ar putea să ai surpriza ca partenerul să ți le  îndeplinească cu plăcere. Atunci când se simt acceptați, iubiți, înțeleși, oamenii sunt mai dispuși ei înșiși să ofere.

Deci, ce zici, scrii o scrisoare? Dacă nu ești supărat(ă), poți scrie o scrisoare în care să-ți exprimi afecțiunea, aprecierea și recunoștința pentru tot ceea ce aduce partenerul în viața ta. Și oricui cred că i-ar plăcea să primească o asemenea scrisoare, mai ales de 1 martie.

Cu drag,

Livia Băețica

Psihoterapeut de familie şi cuplu

http://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie

Tags

psihoterapeut
scrisoare
dragoste
raspuns
comunicare
afectiune
conflict
demers
cearta
respect
liniste
partener