Adaugă comentariu nou

De ce femeile insala si barbatii nu prea

madalina_belcescu_foto.jpgDe ce femeile înșală și bărbații nu prea
by psihoterapeut în supervizare Mădălina Belcescu

Știu că v-am făcut curioși cu titlul de mai sus. Toată lumea știe că e de fapt invers, că femeile nu înșală niciodată, ca să nu generalizăm, să spunem că înșală foarte rar, iar acele femei care fac lucrul acesta, sigur e ceva în neregulă cu ele.

Dar nu vi se pare că e ceva în neregulă cu imaginea aceasta? Că acest stereotip care predomină în continuare nu face decât să pună din nou femeia în aceeași postură pasivă, în care bietei femei nici prin vârful părului nu i-ar trece o asemenea absurditate? Că ideea aceasta care se menține la nivelul mentalității colective denigrează bărbații de lângă noi, le anihilează conștiința, raționalitatea și emoțiile și îi reduce la rangul „Penis erectus” și cam atât?

De fapt, doamnelor și domnilor, procentul de femei și bărbați care admit că au fost cel puțin o dată infideli este foarte apropiat și destul de mare – aproximativ 50 %. Poate că motivele, modurile și ideea de infidelitate în sine diferă în concepția unui bărbat de ce înseamnă ele în concepția unei femei. Poate că e o problemă de definire a infidelității, care poate să varieze de la a avea fantezii cu o altă persoană decât partenerul până la o relație paralelă care durează în medie doi ani de zile. Infidelitatea, adulterul sau înșelatul este de fapt orice încălcare a unui contract de exclusivitate pe care cei doi parteneri l-au încheiat formal sau informal.

În faza de început a relațiilor, mai apare uneori expresia „Dar n-am știut că nu e voie...” urmat de orice considerați voi că ar fi o încălcare a regulilor de cuplu. Atenție însă,  unele reguli nescrise care unuia i se par bătute în piatră ca legile lui Moise pot să nu fie la fel de cunoscute partenerului sau potențialului partener. Negocierea unui astfel de „contract relațional ” e recomandat a se face cât mai din timp și cât mai transparent (ca orice contract economic).

La început partenerii se joacă și joaca lor e plină de fluturii îndrăgostirii. Pare bizar să punem relația sub o astfel de formă contractuală. Regulile nescrise de tipul celor de mai sus – literă de lege pentru un partener, invizibile pentru celălalt, pot crea dificultăți în gestionarea relației, la orice nivel ar fi aceasta.

Infidelitatea poate fi o încălcare a unei reguli nescrise, dar pe care avem impresia că toată lumea ar trebui să o știe. Până la urmă, depășind etapa în care se caută motivul care a dus la infidelitate, de analiză și sinteză a modului în care s-a derulat ea, culminând cu momentul vulcanic al eventualei confruntări a partenerului și a tuturor fanteziilor firești în care ți-ai dori să te răzbuni, vei ajunge în momentul în care va trebui să decizi ce vei face în continuare. Da, te vei auto-compătimi și te vei simți trist(ă) pentru ce ți s-a întâmplat, dar într-un fel sau altul vei afla cum să mergi mai departe.

E posibil să decizi să mai dai o șansă relației și să ierți. Tu singur(ă) știi și simți dacă poți și vrei să faci acest lucru. Și nu e nimic în neregulă cu asta. (Mi s-a întâmplat ca în terapie partenerul să vină să mă întrebe dacă eu ca psiholog pot să îmi dau seama dacă partenera lui îl minte sau nu. I-am explicat că nu e important dacă eu îmi dau seama sau nu, nici dacă ea îl minte sau nu, ci dacă el mai crede sau nu ceea ce îi spune ea.)

E la fel de posibil să vrei să întrerupi această relație în care ai fost sau te-ai simțit înșelat(ă). Și aceasta e tot o decizie personală și cei din jurul tău vor învăța să o respecte. Important este ce vei face tu cu această experiență, dacă o vei utiliza ca sistem de referință pentru relațiile tale viitoare sau nu.

Dacă ai învățat ceva despre tine și despre tipul de relație pe care o cauți, poate că ai putea să te raportezi din când în când la experiența anterioară. Dar dacă o vei folosi doar ca să îți întărești convingerile că doar celălalt este de vină și că e ceva greșit la el/ea, poate că ar mai trebui să reflectezi. În fond și tu ai fost parte a acelei relații și ai contribuit la tot ce a fost ea.

Oricare ar fi traseul pe care vrei să mergi, e recomandat să nu te pornești singur la drum. Un prieten de nădejde sau ajutorul unui specialist îți vor fi mereu de folos pentru că ei te vor ajuta să ieși din postura de victimă a infidelității și să accepți că TU decizi spre ce te îndrepți mai departe. Eu, personal, te aștept.

Cu drag,

Mădălina Belcescu

Psihoterapeut de familie şi cuplu în supervizare

http://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie

Tags

psiholog bun
terapie
cuplu
femeie
barbat
infidel
iertare
impacare
partener
relatie
regula
fantezie