Adaugă comentariu nou

Echipa multidisciplinara in terapia familiei

1224973_0.jpgEchipa multidisciplinară în terapia familiei
by psihoterapeut Livia Băețica

În viața de zi cu zi familia se confruntă cu probleme sau chiar situații de criză, iar diferiți specialiști sunt pregătiți să o ajute. În funcție de dificultățile cu care se confruntă, dar și de mentalitate și de informațiile la care are acces, familia se adresează de obicei medicului, psihologului, consilierului școlar, asistentului social sau preotului.

Fiecare specialist intervine cu metodele specifice, însă de multe ori o echipă care împărtășește o cauză comună, aceea de a sprijini familia, poate avea rezultate mai bune decât oricare dintre acești specialiști lucrând separat. O abordare win-win, centrată pe resursele și punctele tari ale familiei stimulează familia în vederea implicării active în rezolvarea problemei. Astfel, însăși familia devine parte a echipei de intervenție.

Ingredientele cheie ale unei colaborări de succes sunt: respect reciproc, empatie și înțelegerea perspectivei fiecărei părți, accent pe găsirea de soluții și îndeplinirea nevoilor tuturor, atât a familiei, cât și a specialișilor care lucrează cu aceasta. Astfel, a avea alături de tine un alt specialist care vine cu o viziune nouă asupra problemei și cu intervenția sa proprie îți poate ușura munca. De exemplu, profesorul sau consilierul școlar care se simte depășit de problemele create de unul dintre elevi poate cere sprijinul unui terapeut de familie, care să intervină sistemic, la nivelul întregii familii.

O contribuție importantă o poate aduce psihoterapeutul și ca membru al echipei care are grijă de sănătatea familiei. Boala unuia dintre membri afectează întreaga familie, care trece printr-o criză, se confruntă cu pierderile aduse de condiția medicală, cu angoasa de moarte, cu necesitatea de reorganizare a familiei și de redistribuire a sarcinilor, mai ales dacă persoana bolnavă juca un rol important. Adaptarea la noua situație este și mai dificilă dacă familia este disfuncțională, dacă avea probleme și înainte de apariția bolii sau dacă s-a confruntat recent cu stresori multipli care i-au epuizat resursele emoțional și de adaptare. Complianța la tratament poate fi influențată de izolarea socială sau de tensiunile și conflictele familiale. Stresul, problemele relaționale pot avea legătură cu boala, având în vedere relația strânsă dintre corp și psihic, multe dintre boli fiind psihosomatice.

Intervenția psihoterapeutului de familie facilitează implicarea familiei în tratament și o mai bună recuperare a pacienților. Acesta poate ajuta pacientul și familia să treacă peste pierderile survenite în urmă bolii, să exploreze opțiunile pe care le au și să găsească soluții de coping în fața stresului. Prin psihoeducație psihoterapeutul poate sprijini asistentele medicale și medicii în oferirea de informații despre boală și modalități de a-i face față, despre ciclurile vieții de familie și perioadele de tranziție în care familia este mai vulnerabilă, precum și despre  dinamica de familie care poate contribui la apariția sau menținerea bolii.

În această echipă un rol important îl are și preotul, deoarece credința și spiritualitatea sunt resurse importante care pot fi mobilizate pentru a ajuta familia să treacă peste dificultăți și situațiile de criză.

Colaborând, toți acești specialiști devin o forță care mobilizează speranța și curajul pentru familiile aflate în suferință, devin catalizator pentru ca familia să își descopere resursele și atuurile care o ajută să rezolve problemele cu care se confruntă.

Vrei să afli ce putem face concret pentru a ne uni forțele și a veni mai bine în întâmpinarea nevoilor familiei? Vino la ”Week-end-ul practicienilor în terapia de familie” și contribuie cu experiența și expertiza ta în cadrul discuției-panel ”Echipa multidisciplinară în terapia familiei: Când, unde, cine și cum intervine în sistemul familial”!

Cu drag,

Livia Băețica

Psihoterapeut de familie şi cuplu

http://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie

Tags

terapie de familie
echipa multidisciplinara
specialisti
colaborare
familie
criză
stres
conflicte
rezolvare de probleme
psiholog