Adaugă comentariu nou

Cand medicul iti recomanda sa mergi la psiholog

doctor-and-patient_0.jpg

Când medicul îți recomandă să mergi la psiholog
By psihoterapeut Livia Băețica

Atunci când te duci la medic te aștepți să-ți rezolve problema de sănătate cu care ai venit, să primești un diagnostic și tratament. Ești obișnuit ca medicul de familie să-ți dea trimitere către alți medici specialiști, dar cum ai reacționa dacă te-ar trimite să vorbești cu un psiholog sau psihoterapeut?

Poate gândești că nu ai nevoie de psiholog, doar ai venit pentru altceva la medic. Nu să-ți găsească probleme în plus. În cazul fericit în care nu asociezi a merge la psiholog cu a fi nebun, poți considera că ești prea ocupat și nu ai timp și pentru asta, mai poate să aștepte.

Poți alege să uiți recomandarea medicului de a vedea un psiholog și s-o treci la diverse, sau o poți lua în considerare. Ai putea gândi că ai întâlnit un medic deschis, căruia îi pasă de problemele tale, care crede că efortul combinat al mai multor specialiști dă rezultate mai bune. Iar dacă îți recomandă un anumit specialist sau clinică în care are încredere, deja te poți simți în siguranță, că ești pe mâini bune.

Acum că ai încredere în bunele intenții ale medicului, hai să vedem cum te-ar putea ajuta un psihoterapeut. În primul rând, te poate susține să faci față mai bine bolii fizice de care suferi, să accepți mai ușor schimbările care intervin și să găsești modalități de adaptare și de a-ți menține starea de spirit ridicată, ceea ce grăbește procesul de vindecare.

Apoi, un aspect deloc de neglijat este acela că starea corpului nostru are legătură cu ceea ce gândim și cu stările noastre emoționale. Este unanim acceptat faptul că bolile gastrointestinale, cum sunt gastrita și ulcerul, sunt influențate de stres chiar mai mult decât de alimentație. Studiile au demonstrat că tipul de personalitate A, mereu agitat, aflat sub presiunea timpului, ambițios, este predispus să dezvolte boli cardiovasculare, iar tipul de personalitate C care este mai reținut și nu prea exprimă ce simte, este mai predispus să dezvolte boli canceroase. Iar argumentele care susțin legătura trup-psihic sunt multe și voi reveni asupra lor în articolul următor.

Sau poate că în timpul interacțiunii cu tine medicul a observat sau a intuit o altă problemă decât cea de sănătate pentru care ai putea să beneficiezi de psihoterapie individuală, de cuplu sau de familie. Poate treci printr-o perioadă de viață mai dificilă, poate ai suferit o pierdere sau un stres major, sau trăiești diferite conflicte în relații, iar un psihoterapeut te poate ajuta să te echilibrezi și să îți gestionezi mai ușor stările emoționale, cu efecte benefice asupra sănătății.

Și pentru că noi credem în colaborarea dintre diverși specialiști (medici, psihoterapeuți, preoți, etc.) în vederea promovării stării de bine a persoanelor cu care lucrăm, te așteptăm cu drag pentru a-ți crește starea de bine!

Cu drag,
Livia Băețica
Psihoterapeut de familie şi cuplu
Gamma Clinic Psychology by Gamma Institute

http://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie

 

Tags

psiholog bun
psihoterapeut
gamma clinic psychology
sanatate
psihoeducatie
specialist
medic
trimitere
stare de bine
conflicte
echilibru
liniste
siguranta