Adaugă comentariu nou

Lucruri mici cu rezultate mari pentru atasamentul copilului tau

happy-baby-with-parents.jpgLucruri mici cu rezultate mari pentru atasamentul copilului tau
by psiholog clinician Luiza Brînză

După cum spuneam în articolul anterior, există nenumărate lucruri mici cu rezultate mari în construirea unui atașament sănătos la copilul mic.

Iată câteva dintre ele:

  1. În primele șase luni de viață este recomandat să existe o singură persoană care îngrijește copilul. Deși este cunoscut faptul că mama reprezintă principalul obiect de atașament al bebelușului, ea poate fi substituită de tată, bunic/bunică, părinte adoptiv, care să ofere atenție și prezență angajată față de nevoile celui mic. O singură persoană care îngrijește copilul produce o formă de atașament mult mai securizantă decât cea creată prin perindarea mai multor persoane care să-l îngrijească în funcție de cum au ei timp. 
     
  2. Este recomandat să creați o rutină pentru programul de hrană, somn, stimulare/joacă a copilului, îndeosebi în primele luni după naștere. Somnul și hrana trebuie să vină în accord cu propriul ritm al bebelușului, astfel ca după 6 luni să fie capabil să doarmă aproape o noapte întreagă fără a se trezi.
     
  3. Zîmbiți și arătați afecțiune bebelușului prin mângâieri și îmbrățisări frecvente.  S-a demostrat că nici hrana, nici jucăriile nu pot înlocui confortul oferit de atingerea mamei. ( Harry Harlow are un experiment destul de cunoscut în acest sens – A history of love and affection, vezi https://www.verywell.com/harry-harlow-biography-1905-1981-2795510 ) Relația cu bebelușul tău este mutuală și biunivocă; depune eforturi și fă ca această relație să nu depindă de dispozițiile și nevoile tale!  Urmărește nevoile de interacțiune ale copilului și implică-te!
     
  4. Fii perseverentă în oferirea de confort și înțelegere în momentele de criză ale copilului (plâns zgomotos, țipete, mișcări ample de agitație). Precizez că această atitudine din partea mamei presupune o atenție ridicată, pentru a nu interveni la fiecare sughiț, expresie de încruntare sau roșire a micuțului – hiperprotecția împiedică trăirea liberă a experiențelor bebelușului, ceea ce duce, desigur, la insecuritate. Lecția de învățat: lăsați copilul să se potolească și singur atunci când scâncește; acest fapt încurajează bebelușul în învățarea unor deprinderi de a se liniști singur. 

A fi alături de copilul tău înseamnă să fii conștientă de importanța atenției, atingerii, venirea în întâmpinarea nevoilor lui, dar și propria ta sănătate fizică și psihică, îndeosebi în primul an de viață. Copilul are nevoie de tine sănătoasă și echilibrată. Tu singură știi să găsești balansul între nevoile tale și ale bebelușului tău. Mesajul principal, după multiple studii făcute în ultimele decenii, este că în primele șase luni de viață ale bebelușului este recomandat să existe o singură persoană de referință; un singur îngrijitor! 

Cu drag, psiholog clinician Luiza Brînză

Tags

psiholog
copil
grija
afectiune
atasament
mangaiere
imbratisare
zambet