Adaugă comentariu nou

Te-ai pregătit pentru adolescență?

3_3.jpgTe-ai pregătit pentru adolescență?
by psih. Raluca Ferchiu

​Adolescența este una dintre cele mai interesante provocări pe care le avem în viață. În nici o altă perioadă nu avem de-a face cu atâtea schimbări, pe toate planurile, personal, educațional și familial. Suntem pe de o parte bombardați de dorința de a experimenta și, pe de altă parte, ținem la păstrarea confortului pe care îl avem din copilărie, în care știm că părinții vor fi tot timpul lângă noi. 

Dar oare cine câștigă? De departe, cel mai vizibil, câștigă dorința de a experimenta și de a încerca lucruri noi. Iar această dorință intră cel mai adesea în conflict cu dorința părinților de a-și ști copiii în siguranță, de a nu fi răniți sau dezamăgiți de experiențele pe care le au. De cele mai multe ori, nici copiii deveniți adolescenți, nici părinții nu își dau seama cât de importantă ar fi renegocierea regulilor și implementarea unui nou stil parental, împreună cu o comunicare asertivă, în care se respectă opiniile și interesele fiecărei părți.

Ușor de spus, greu de făcut! Atunci când emoțiile ne năpădesc, nimeni nu mai ține cont de impactul pe care îl are asupra celuilalt. Și astfel, apar jignirile, cuvintele care nu mai pot fi luate înapoi, care rănesc profund și fac să apară o prăspastie între adolescent și părinții săi. De aceea, în practica cu adolescenții și părinții acestora, am învățat câteva lucruri:

  • Fiecare are dreptate în felul său și este liber să-și spună opinia, atât timp cât îl respectă pe celălalt și îi respectă opiniile și sentimentele;
  • Indiferent dacă ești adolescent sau părinte, să scoți la suprafață întâmplări trecute, care te-au rănit și să le folosești pentru a-l combate pe celălalt, nu ajută pe nimeni. Rănile din trecut sunt povești pe care fiecare și le asumă, atunci când este cazul; această asumare nu șterge greșeala, dar contribuie la crearea unei conexiuni reale și la încurajarea sincerității;
  • Ca părinte, este nevoie să accepți faptul că adolescenții învață din greșelile pe care le fac experimentând lucruri noi. Scopul tău în acest caz este de a-l ghida astfel încât, ceea ce încearcă, să nu facă rău lui sau celorlalți;
  • Ca adolescent, chiar dacă este dificil de acceptat, este bine să conștientizezi faptul că părinții sunt cei care iau deciziile importante și cu cât ești mai deschis să participi la acest proces într-un mod asertiv, cu atât ai mai multe de câștigat. În acest fel, vei învăța la rândul tău ce implică luarea unei decizii și cu ce te vei confrunta atunci când vei fi nevoit să faci asta pe cont propriu.

Pentru că adolescența este un izvor nesecat de oportunități de dezvoltare, indiferent de postura în care suntem, de adolescenți, părinți, profesori, psihologi etc, vă invit să deschidem cutia Pandorei și să scoatem la iveală, în mod autentic, provocările pe care ni le aduce această perioadă și ce anume avem de învățat din ea. Prima discuție de acest gen va avea loc în workshop-ul pentru adolescenți ”Pregătit pentru adolescență?”, la care îi invit pe toți cei cu vârsta între 11 și 14 ani să vină cu întrebări la care vor să găsească un răspuns cât mai aproape de sufletul lor.

Cu drag,
Psihoterapeut Raluca Ferchiu
Gamma Clinic Psychology by Gamma Institute

https://www.gammainstitute.ro/ro/blog/pregatit-pentru-adolescenta-atelie...

 

Tags

psiholog bun in iasi
psihoterapie
gamma clinic psychology
Gamma Institute
gamma kids
adolescenta
crize
neintelegeri
stil parental
conflicte cu parintii
comunicare defectuoasa
schimbari
independenta