Adaugă comentariu nou

Puterea de vindecare a creatiilor copiilor

articol_luiza_1_0.jpg

Puterea de vindecare a creatiilor copiilor
by psih. Luiza Brînză

Studiile arată că atunci când ne exprimăm prin artă (mișcare, desen, origami, ș.a.) are loc o echilibrare fiziologică interioară ce transpare în psihic, prin trecerea de la tensiune, stres, la liniște și armonie. La fel se întâmplă și cu copiii. Deseori, pentru ei este mult mai ușor să exprime în desen ceea ce simt, decât să vorbească despre sentimente (durere, furie, vinovăție, etc). Desenul și pictura oferă posibilitatea unei dezvăluiri dificile, acolo unde copilul nu găsește resurse de a le exprima verbal. Expresia artistică a unui copil este un ghid bun în conversația ulterioară, atât pentru părinte, cât și pentru specialist.

Desenul ajută copilul să conștientizeze lumea sa interioară și creează, în același timp, o cale de o materializa. Nu este nevoie să fii terapeut sau psiholog pentru a cunoaște și utiliza tehnici de artă cu propriul copil. Fă acasă un stoc de hârtie colorată, acuarele, creioane, markere și carioci, pixuri metalice groase, subțiri, evidențiatoare. Vă propun câteva modele de lucru pe care le folosesc frecvent:

  • Desenează autoportretul. Pe o foaie mare de hartie sau carton desenează conturul corpului copilului. Roagă-l să îl umple cu ceea ce simte , cu ce culori dorește. Fericirea poate fi un soare galben în dreptul inimii, tristețea poate fi o lacrimă albastră pe față. Sigur vei fi surprins de rezultate.
  • Vorbește cu imaginea. Odată ce copilul a exprimat niște sentimente pe hârtie, roagă-l să li se adreseze.  De exemplu, într-o imagine cu o burtică supărată, din cauza emoțiilor, să roage durerea să plece. Este mult mai ușor pentru cei mici să converseze cu ceva din afara lor decât cu ceea ce se petrece în ei înșiși.
  • Cum arată viitorul. Puteți lucra împreună cu un scop concret: de pildă, un somn liniștit peste noapte sau diminuarea fricii. Sugerează-i copilului să facă 2 desene: unul în care să arate cum este acum și celălalt cum ar dori el să fie. Din momentul finalizării desenelor, se poate discuta despre cum anume ar putea ajunge ca lucrurile să fie așa cum își dorește. Dacă procesul este de durată, păstrează desenul la vedere ca reminder al variantei pozitive la care lucrează.
  • Ia acțiune. Deși este o mare ușurare când copilul exprimă o durere, furie sau tristețe, desenele nu e neapărat să rămână statice. Poate șterge sau recolora desenul dăruindu-i o transformare/vindecare magică. Poate să și rupă desenul și să îl arunce la coș, pentru a dezvolta simțul controlului și al satisfacției.
  • Apreciază fiecare desen. Unii copii evită desenul deoarece au teama că nu sunt suficient de talentați. Reasigură-l că tot ceea ce creează este unic și deosebit. Uneori nu vei obține decât niște linii colorate pe o hârtie și atât, însă acestea sunt urmele lumii interioare a copilului.

Distracție plăcută!
Psiholog clinician autonom Luiza Brînză
Gamma Kids by Gamma Institute

https://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie

Tags

gamma kids
parenting
arta
creatie
desenul copiilor
metode
psiholog iasi
Gamma Institute
constiinta cuantica
psihoterapie sistemica
dezvoltare personala
desen