Adaugă comentariu nou

Natura din oras

poza_articol_luiza_2.jpgNatura din oraș
by psih. Luiza Brînză

Natura poate fi aliatul perfect și la îndemâna oricui în obținerea stării de liniște, echilibru, well-being. Stresul zilnic este creat și menținut de orașele cu străzi aglomerate și clădiri masive. Un program de lucru încărcat, cu termene limită, viața de zi cu zi cu implicații și aplicații digitale dintre cele mai diverse determină un ritm de viață ”la minut”.

În cadrul unui experiment recent realizat în Japonia, participanții, pentru a se relaxa, au fost împărțiți în două categorii: o grupă a fost rugată să meargă într-o pădure, cealaltă să meargă prin oraș. Plimbările au avut aceeași dificultate și lungime.  În acest timp, ritmul și tensiunea arterială erau măsurate. La final, participanții au fost rugați să completeze un chestionar cu privire la starea de spirit, nivelul de stres, dar și alte măsurători  psihologice.

Rezultatele au arătat că persoanele care s-au plimbat prin pădure au raportat o stare mai bună, fiind vizibil mai relaxate și detensionate. Cercetătorii au ajuns la concluzia că plimbările în natură sunt mai benefice pentru reducerea stresului decât alte activități fizice, scrie www.mindful.org. S-a constatat că mai mult timp petrecut în mijlocul naturii induce o stare de calm, scade tensiunea arterială și stimulează bunătatea și generozitatea.

Stilul de viață ”la minut”, caracteristic zonelor urbane, a determinat apariția sintagmei ”tulburare prin deficit de natură”, care nu este un diagnostic, ci un semnal de alarmă față de creșterea numărului de copii cu tulburări comportamentale puse pe seama societății puternic digitalizate și a jocurilor gen ”realitate virtuală”. Termenul a fost introdus de Richard Louv în 2008, iar el atrage atenția cu privire la faptul că petrecem mai mult timp în lumea on-line, la lumină artificială și adoptăm posturi fixe ore întregi, decât în natură sau în mișcare, sau la lumina naturală. De aici decurg consecințe fizice și psihice, cele mai comune fiind depresia și obezitatea. Jurnalistul american face o pledoarie pentru echivalarea timpului petrecut în natură cu cel petrecut în  mediul online. (alte informații aici: https://www.childrenandnature.org/about/nature-deficit-disorder/ )

Dorința de a petrece mai mult timp în natură există, însă de cele mai multe ori avem alte priorități pentru copii: performanța școlară (ore suplimentare, pregătiri extrașcolare ș.a), performanța într-un hobby (balet, dans, ș.a) și mai puține activități în natură. Mă refer aici la timpul acela în care copilul poate observa, liber, ritmul naturii - timpul în care se poate bucura de propriile descoperiri și de ceea ce poate face singur, afară, sub cerul liber. În ultimii ani, activitățile în aer liber se fac aproape exclusiv cu și în prezența părinților, ca să nu mă exprim prea sofisticat, însă doar cu supervizarea lor.

Lăsați copiii în tabere cu prietenii lor sau colegii de școală, oferiți-le bucuria de a petrece timp la casa bunicilor!  Și mai fericiți cei care au bunici în mediul rural, unde timpul curge altfel.

Și să închei cu o frază pe care mi-o mai repet din când în când:

Natura nu se grăbește niciodată, și cu toate acestea, totul este îndeplinit!- Lao Tzu

Cu drag,
Psiholog clinician Luiza Brînză
Gamma Kids by Gamma Institute
https://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie

Tags

wellbeing
beneficiile naturii
nature deficit disorder
psiholog bun in iasi
Gamma Institute
gamma kids
gamma clinic psychology
copii
parenting
workshop
atelier de lucru
activitati recreative pentru copii