Toolkit-ul LOVE Life & Dance

Dansul ca metodă expresivă de dezvoltare personală a tinerilor

header1.jpg

De ce folosim muzica și dansul ca metode expresive de dezvoltare personală?

Terapiile prin dans, mișcare și muzică au fost studiate de diferiți autori și cercetători români.  Muzica apare ca suport pentru diferite forme de dans, contribuind la formarea competențelor ritmice ale celor care au accesat această artă, exploatând relația dintre muzică și mișcările corporale. Unele studii au arătat că muzica are efecte psihosomatice pentru ascultători:

  • muzica cu schimbări frecvente de ritm poate provoca extrasistolii frecvente, accelerarea pasajelor muzicale poate duce la tulburări de ritm în sensul unei tahicardii ventriculare extrasistolice ca o muzică plină de bucurie.
  • muzica cu ritm rapid are un caracter mobilizator și are un impact emoțional pozitiv datorită efectului lor stimulator.
  • muzica lentă cu caracterul duios, nostalgic, poate determina stări de calm, relaxare și liniște, oferind dispoziții predominant pozitive, reducând impactul emoțional și simptomele psihosomatice.
  • muzica densă, cu schimbări bruște de intensitate a ritmului sau timbrului, provoacă emoții negative și simptome psihosomatice cum ar fi: suspans, tensiune, transpirație, dureri de cap, furnicături.
  • muzica simfonică cu caracter armonic are efecte favorabile la subiecții cu depresie sau anxietate, schimbând starea de spirit și provocând o stare afectivă pozitivă.

Manifestările ritmului în artă are ecouri directe asupra psihicului. Ritmul trezește instinctele, emoțiile, armonia inteligenței, iar împins până la extreme, este capabil să provoace stări aproape de beție și extaz.

Care sunt beneficiile dansului în lucrul cu tinerii?

  • Contribuie la dezvoltarea competențelor cognitive și a maturității emoționale.
  • Contribuie la creșterea conștientizării corpului, obținerea unei imagini de sine sănătoase
  • În dificultăți de comunicare și/sau relaționare, în comunicarea non-verbală cu cei din jur dar și cu propriul corp.
  • Pentru persoanele care au nevoie să dețină un control mai bun asupra corpului lor și a mișcărilor acestuia; pentru persoanele care în urma unor amputări de membre sau a unor boli au nevoie să-și redescopere corpul, să-l accepte în noua formă și să stabilească o nouă relație cu el; pentru persoanele care au nevoie să se reconecteze cu sinele lor.
  • Promovarea și integrarea stabilității emoționale, gestionarea furiei, etc.
  • Promovarea unui mediu fizic și emoțional non-judicativ, care să respecte individualitatea fiecăruia.
  • Reduce și elimină treptat sentimentele de izolare, singurătate, anxietate, depresie, furie, tristețe

Ce reprezintă acest ghid și cum poate fi el folosit de către consilierii de tineret?

Acest ghid a fost creat pentru a oferi un program de intervenție prin dans și alte metode expresive, adresat tinerilor, pentru a contribui la creșterea stării de bine, la creșterea stimei de sine și a încrederii în forțele proprii, pentru dezvoltarea abilităților de socializare și incluziune socială, precum și pentru promovarea toleranței față de diferențele interpersonale. Kitul se adresează specialiștilor din domeniul tineretului care folosesc metode expresive în activitățile de grup, dar și altor specialiști din dans, artă, actorie, care folosesc dansul ca limbaj de exprimare și transmitere a misiunii.

Ghidul are mai multe părți:

  • O parte teoretică (a cărui rezumat a fost prezentat anterior), care include: descrierea art-terapiei ca metodă de lucru cu tinerii și beneficiile acestor metode pentru câștigarea independenței și a încrederii în sine, o scurtă introducere a metodelor folosite în cele 3 țări partenere, dar și o descriere a uilizării dansului ca metodă non-formlă, prin activități specifice derulate în cadrul proiectului de față.
  • O parte practică, metodologică, ce include: un program integrat de dezvoltare personală pentru tineri prin dans-terapie și metode expresive, recomandări pentru lucrătorii de tineret ce vor să aplice acest instrument, recomandări pentru playlist/ muzică și descrierea modului în care a fost făcută testarea instrumentului.

Întregul program de dezvoltare personală este construit din 8 workshop-uri, de câte aproximativ 90 minute și poate fi implementat ca atare, dar și comasat, în 4 workshop-uri de câte 4 ore sau ca activități separate, integrate în alte programe de dezvoltare personală prin art-terapie. Fiecare workshop se adresează atingerii anumitor topici și obiective de dezvoltare personală, consilierii de tineret putând utiliza activitățile și în funcție de obiectivele propuse pentru dezvoltarea personală și a dinamicii de grup. În anexele propuse de noi, se pot regăsi 2 instrumente de evaluare, ce pot fi utilizate ca metode de testare a programului, atunci când acesta este aplicat integral, pe parcursul unei perioade mai lungi de timp.

În interiorul programului, se găsesc și exerciții ce pot fi folosite ca energizere în cadrul altor activități de educație non-formală cu tinerii.

Pentru fiecare workshop, se recomandă un anumit tip de muzică, dar aceasta poate fi schimbată și adaptată la specificul grupului (în funcție de obiectivul propus, dinamica de grup, vârsta participanților, cultură, nivel de studii, interese etc).

Înainte de a începe aplicarea programului de dezvoltare personală, recomandăm luarea în calcul a constituirii unei echipe de lucru, care, pe lângă trainerul principal, să fie instruiți în aplicarea programului și facilitatori sau voluntari care să ajute la crearea dinamicii de grup, să poată observa evoluția participanților și să adapteze muzica la dinamica creată în timpul workshop-urilor.

De asemenea, în cazul aplicării întregului program, pentru a măsura progresul participanților, recomandăm aplicarea unor chestionare de evaluare, înainte de activități și după încheierea tuturor workshop-urilor. Astfel, atât trainerul/ psihoterapeutul/ consilierul de tineret, cât și tânărul, poate avea o imagine de ansamblu asupra abilităților dezvoltate și asupra schimbărilor de nivel psihologic. Toate aceste materiale se regăsesc în partea de anexe, la fel ca și o fișă de observație, pe care voluntarii/ facilitatorii o pot folosi pentru înregistrarea rezultatelor calitative ale activităților de dans-terapie.

Descarcă Toolkit-ul

Programul de dezvoltare personală LOVE Life&Dance

Workshop 1 Workshop 2

Workshop 3 Workshop 4

Workshop 4 Workshop 6

Workshop 7 Workshop 8

Testimoniale

"As an observer It was an inedited experience for me, an experiment that challenged my intuitive abilities, the capacity to discover and understand a person through his behavioral manifestations, in this case the dance. I have discovered how difficult it is to understand or evaluate a person in the absence of words, where nothing was concrete, but to discover the emotions, experiences, and expressiveness of that person, only by associating some movements with facial expressions, with intention or interaction with others. It was an engaging workshop where I understood how complex the human being is, both with herself and with the others". Camelia Nicoleta - Observer

"As an active participant, I went through the stages and exercises that gave me the opportunity to express myself openly, without barriers, to find myself and at the same time in relation to the others because, although I was aware of myself, I did not felt judged. We have been induced to be free to act as we feel, and I have not shown the need for self-censorship for a second. I experienced a unique experience in which I felt free to express myself, to be myself, and I also experienced strong emotions, manifestation and release of stagnant energies, some of them unconscious up to that moment. All this in a friendly, warm, welcoming and friendly atmosphere, because I am convinced that no matter what feelings or resentments we would feel, it was the perfect framework for their manifestation and solving. I was delighted and happy with everything I experienced and I would repeat the experience anytime". Frigioiu Ștefania- Participant

"It was a first-time experience for me, an experience I had a lot to learn. It made to me a great pleasure to run these workshops, although it was not easy. It's not easy to remove emotions from people, because you're empathizing with them without wanting. I have seen all the participants, evolution, bigger or slower, slower or faster, but it is a certainty that music and dance change us all without exception. I met beautiful, energetic young people, each with a luggage of greater or lesser experience, but all receptive and open. By the end they all understood that dance is not just rhythm and movement, dance is also emotion, love, empathy and life". Virgil Tăbuș - Trainer