Cand nevoia de stabilitate a copiilor intalneste dorinta de schimbare a parintilor

imagine_articol.jpgÎn viața fiecăruia, nevoia de schimbare și dorința de a evolua sunt prezente tot timpul. Ajungi într-un moment în care simți că ceea ce ai nu mai este suficient sau nu se mai potrivește în puzzle-ul experiențelor pe care vrei să le trăiești și ai nevoie să faci o schimbare. Fiecare schimbare a unui membru determină o schimbare în întregul sistem familial. Și ce se întâmplă cu copiii în această perioadă? Ți se poate părea că și ei au nevoie de schimbare, că își doresc să încerce mereu lucruri noi. Însă, deși au nevoie să experimenteze, să ia contact cu lumea, în același timp au o mare nevoie de a avea o bază la care să se întoarcă, un plan bine stabilit care să le ofere o anumită securitate afectivă.

Cei mai mulți copii care se află puși în fața unor schimbări majore de genul mutărilor sau divorțului părinților, au un comportament ambivalent, paradoxal, pot părea de necontrolat, sau dimpotrivă, pot deveni introvertiți și lipsiți de bucuria activităților care altădată le făceau plăcere. Aceasta este modalitatea lor de a-ți semnala că schimbarea din sistem este prea mare pentru ca ei să o poată gestiona și integra.

Ce poți face atunci când dorința ta de schimbare coincide cu vârsta la care copilul tău are o mare nevoie de predictibilitate? Încearcă  să gândești un plan prin care să-i oferi copilului un nou sistem de organizare, un mediu care, pe cât posibil, să-i asigure susținerea de care are nevoie și care să-i transmită că va găsi afecțiune, înțelegere, dar și suport din partea părinților, indiferent de situația cu care se va confrunta. În acest fel, pe lângă integrarea schimbării în viața sa, copilul va învăța ce înseamnă să iei decizii și să te adaptezi la schimbările produse de acestea.  

Psihoterapeut sub supervizare Raluca Ferchiu

Gamma Clinic by Gamma Institute     

http://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie

Tags

psihoterapeut
copii
schimbari
parinti
comportament
divort
schimbare
familie
afectiune
intelegere
suport
decizii

Adaugă comentariu nou