[[{"type":"media", "view_mode":"media_large", "fid":"283", "attributes":{"class":"media-image size-medium wp-image-687 alignright", "typeof":"foaf:Image", "style":"float: left; margin-right: 10px;", "width":"300", "height":"217", "alt":"conflict"}}]] Etapele de mai jos sunt cele trei gradatii ale scarii, stadiul trei fiind cel mai avansat.
Stadiul unu – Placa stricata
Primul semn ca disputa a scapat de sub control este numit din punct de vedere tehnic Stabilitatea conflictului, iar eu il numesc fenomenul Placii stricate. Va treziti ca puneti pe tapet mereu aceleasi probleme? Oricat de banale ar putea parea motivele, daca va certati in mod frecvent pornind de la aceleasi lucruri, atunci problema e grava. Cum se manifesta fenomenul Placii stricate?
Lisa si Gerry sunt prinsi intr-un conflict privind toaleta. In timpul noptii, Gerry lasa intotdeauna suportul de la scaunul de toaleta ridicat, si ori de cate ori Lisa se duce la toaleta, aluneca spre interior. In cele din urma, si-a pierdut cumpatul.
- “La naiba, Gerry! Daca mai lasi o data suportul ridicat, jur ca divortez!”
- “Te-am rugat sa incerci sa n-o mai suni in timpul zilei pe mama ta in Florida. Te-am rugat anul trecut, luna trecuta, saptamana trecuta, chiar si acum doua zile. Dar tu continui sa o faci. De ce nu te muti in Florida cu ea?”
Daca va aflati in situatia de a va certa mereu pe aceleasi teme, sunteti cu siguranta in stadiul unu. Trebuie sa desprindeti tehnicile de solutionare a conflictelor descrise in aceasta carte, caci astfel veti ajunge foarte curand in stadiul doi.
Stadiul doi – Retragerea sotului
Va aflati in stadiul doi daca ati devenit extrem de sensibil(i) la discutii; zona de conflict a devenit extrem de acuta. Acest stadiu se aseamana proverbului care spune ca “Cine s-a fript cu ciorba sulfa si-n iaurt.” Cu alte cuvinte, tot ce aveti de facut este sa amintiti de problema recurenta, iar partenerul dumneavoastra va fi deja gata de scandal.
Sotul lui Marjorie merge la bowling in multe seri ale saptamanii. De luni de zile, ea se plange din ce in ce mai mult de acest lucru, in timp ce el ii asculta nepasator plangerile. In cele din urma, el a ajuns sa nu mai asculte nimic din ce spune ea, iar acum e suficient ca ea sa inceapa sa vorbeaca, pentru ca el sa-si ia bila de bowling si sa plece.
In stadiul doi, sotul incepe sa se retraga fizic, emotional sau psihic ori de cate ori se iveste vreo discutie sau cand crede ca va urma una. Lista urmatoare va furnizeaza, mai detaliat decat capitolul precedent, indiciile clasice ale retragerii sotului.
Atunci cand incercati sa-i comunicati partenerului ceea ce va framanta, acesta priveste in gol si are o fata inexpresiva. Atunci cand vreti sa-i vorbiti, va intoarce spatele sau evita sa va priveasca in ochi.
Devine tacut si apatic, dandu-va impresia ca nu va asculta. Este defensiv, se scuza si nu recunoaste nicuna dintre invinuirile care i se aduc. Sau incearca sa contraatace, amintindu-va toate greselile pe care le-ati facut de cand sunteti impreuna. Paraseste camera sau locuinta. Petrece cat mai mult timp in afara casei, se retrage in biroul ori atelierul sau ori e absent si se uita ore intregi la televizor.
Daca sotul dumneavoastra manifesta unul dintre comportamentele de mai sus, sunteti deja prinsi in ciclul negativ de escaladare pretentie/retragere si, conform lui J.M. Gottman si lui N. Silver, daca nu veti aplica principiile prezentate in aceasta carte (acordand o atentie deosebita sectiunii referitoare la relaxarea atmosferei conjugale), este foarte probabil ca veti divorta in urmatorii trei ani.
Arena conjugala, solutionarea conflictelor - Jamie Turndorf
Maine continuam cu ultima etapa,
De la Diana Ciubotaru, psihologul din Iasi
Adaugă comentariu nou