Familia pe axa timpului
by psih. Raluca Ferchiu
Din ce în ce mai des mă întreb cum ar fi lumea, viața de zi cu zi, dacă am fi cu adevărat prezenți în viața noastră și a celor din jurul nostru, dacă ne-am conecta cu noi înșine și cu ceilalți, dacă ne-am pune mai des întrebări despre evoluția noastră și dacă am căuta cu mai mare ardoare, răspunsurile. Mă întreb ce am avea nevoie să știm pentru a fi atenți la modul în care ne trăim viața. Sunt psihoterapeut de familie și rolul acesta mă pune în poziția de a reflecta, de a analiza și de a observa interacțiunea dintre oameni, conexiunea și modul în care evoluează unii alături de alții, în familie. Și ce observ? Din ce în ce mai multe familii în care membrii se luptă unul alături de celălalt pentru a trece de dificultățile pe care le întâmpină, dar uită să se uite unul la celălalt și să se ia de mână pentru a face trecerea mai ușoară. Familii în care oamenii tânjesc unii după ceilalți, dar nu au curajul de a-și exprima vulnerabilitatea și de a cere ajutor celor cu care, de fapt, au hotărât, la un moment dat, că vor fi o familie.
Dar această deconectare nu vine oare din faptul că uităm să ne oprim și să ne întrebăm unde suntem, unde vrem să ajungem și alături de cine? Unul dintre motivele acestei singurătăți în familie este faptul că membrii acesteia nu sunt conștienți de evoluția pe care o au; că la fel cum viața unui om merge înainte și viața de familie se deplasează pe o axă a timpului. Și familia crește, se dezvoltă, întâmpină obstacole, este provocată și este nevoită să se adapteze, poate într-un mod diferit decât a făcut-o ultima dată; poate că o soluție pe care o aplici la un moment dat nu mai este eficientă în alt moment al vieții tale. Și acest lucru se întâmplă deoarece familia trece prin etape succesive, în care alternativ, momentele de calm se împletesc cu cele de provocări, de dificultăți, de întrebări, de frământări – familia proaspăt întemeiată, care are nevoie să-și creioneze propriul sistem de valori, familia cu copii (copii mici, preșcolari, școlari) în care noii membri ai familiei provoacă din plin resursele părinților sau ale bunicilor, familia cu adolescenți – în care pare că totul e o nebuloasă și nimic din ce se stabilizase anterior nu mai funcționează, familia în etapa de lansare și în etapa cuibului gol (în care iau naștere de fapt noi sisteme) și etapele târzii – în care unii membri nu mai sunt, iar familia este provocată să-i păstreze acolo, dar într-o altă dimensiune a vieții lor.
Tu și familia ta în ce etapă sunteți? Oprește-te și reflectează la modul în care perspectiva sistemului aflat pe o axă a dezvoltării în timp îți oferă sens ție și vă oferă sens vouă, ca familie. Dar despre provocările pe care le aduce această plasare a familiei pe axa timpului vom vorbi într-o serie de 8 articole, fiecare referindu-se la câte o etapă din ciclul vieții de familie.
Cu drag,
Psihoterapeut Raluca Ferchiu
Gamma Clinic Psychology by Gamma Institute
https://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie/raluca-fer...
Adaugă comentariu nou