Prea multă...femeie – Episodul 2
by psihoterapeut in supervizare Raluca Ferchiu
În articolul de săptămâna trecută vorbeam despre faptul că noi, femeile, ne implicăm mai mereu prea mult, vorbim prea mult, analizăm prea mult și așa mai departe. Dar haideți să vedem cum am ajuns să facem asta. De ce suntem prea multă...femeie și de unde știm ce înseamnă să fii femeie.
La întrebarea ”Ce înseamnă să fii femeie?” am putea obține de fiecare dată răspunsuri diferite. Și este adevărat că fiecare femeie are propriul răspuns. Dar în funcție de ce considerăm ceva a fi feminin sau nu? Dacă stăm să analizăm modul în care se naște răspunsul la această întrebare, vom găsi asemănări izbitoare cu generațiile din spatele nostru, în fiecare familie în parte. În toată perioada în care ne dezvoltăm și ne maturizăm, ne putem construi o ”definiție” destul de acoperitoare referitor la cum să fii o femeie ”adevărată” (de parcă dacă nu respecți definiția, nu ești ”adevărată”, dar despre asta în episodul următor). Această definiție cuprinde: cum se comportă o femeie în relațiile familiale, în relația de cuplu, în societate, cum își dezvoltă (sau nu) o carieră, cum se îmbracă, cum se exprimă, cum face mâncare / curățenie, cum își crește și educă copiii etc. De fapt, dacă ne oprim un moment și analizăm toate informațiile pe care le-am primit din jurul nostru, de la părinți, bunici, rude din familia extinsă, prieteni, cunoscuți, profesori, colegi, putem fiecare dintre noi să scriem o întreagă carte despre ”Femeie – cât, cum, unde, cu cine, de ce ... trebuie să...”.
Dar adevărul se află în fiecare dintre noi, chiar dacă nu întotdeauna avem inspirația să-l căutăm și să ne urmăm sinele. Și mă simt onorată că, în ultimul timp întâlnesc tot mai multe femei care își caută sensul nu în afara lor, ci în interior. Care se prind că este posibil ca ceva din acea carte de ”instrucțiuni” să nu fie adevărat, cel puțin nu pentru ele. Sau care își pun problema că ar putea schimba și rescrie cartea după cum doresc: că pot fi capitole pe care vor să le păstreze sau părți la care vor să renunțe. Iar provocarea cea mai mare este alegerea de a începe un proces de schimbare, care nu este nici ușor, nici confortabil (mai ales pentru ”autorii” cărții de instrucțiuni), nu se petrece nici peste noapte, dar momentul în care descoperi că meriți să fii respectată și iubită indiferent dacă urmezi sau nu instrucțiunile, este magic. Așa că haideți să ne scriem împreună propria carte despre ”Cum să fii femeie” și să ne concentrăm doar pe modul în care suntem noi, cele adevărate și autentice.
Vă aștept cu drag!
De la psihoterapeut în supervizare Raluca Ferchiu
http://www.gammainstitute.ro/ro/node/767
Adaugă comentariu nou