Aprilie 2016
Copiii din ziua de azi... si de ieri
Copiii din ziua de azi... şi de ieri
by psihoterapeut în supervizare Mihaela Cojan
Se vorbeşte foarte mult despre efectele nocive ale tehnologiei şi informaţiilor de tot felul asupra copiilor noştri, despre modul negativ în care toate astea îi influenţează. De acord, există şi părţi nu tocmai bune. Însă ce nu prea am găsit scris este despre cum îi ajută pe copii aceasta avalanşă de informaţii şi tehnologie. Efectele asupra dezvoltarii lor sunt incredibile. Şi vedem asta cu toţii, uitându-ne la ei în comparaţie cu felul în care eram noi la vârsta lor.
Recent am avut ocazia să stau şi să privesc un grup de copii de 4-5 ani în interacţiune. A fost fascinant să-i văd cât de repede înţeleg întrebările care le-au fost puse, dar mai ales cât de mulţi ştiau să răspundă, aproape ca nişte oameni mari.
Si lumea-ntreaga e o scena…
Și lumea-ntreagă e o scenă…
by psihoterapeut în supervizare Mădălina Belcescu
Săptămâna trecută am fost la o piesă de teatru labirint. Pentru cei care nu știu ce înseamnă aceasta, vă pot spune că este un gen de teatru în care spectatorii devin actori, dar nu în modul în care te-ai aștepta să se întâmple acest lucru, pentru că nu există o scenă propriu-zisă, ci fiecare spațiu în care tu pătrunzi ca participant devine o scenă în sine. Actorii sunt prezenți acolo pentru a te ajuta pe tine să experimentezi o anumită stare sau poate etapă a existenței tale despre care ai uitat sau nu ai aflat încă. E o experiență pe care o recomand cu drag pentru a experimenta și conștientiza bucuria de a trăi, până la urmă.
Ce legatura are postura fizica cu psihologia?
Ce legătură are postura fizică cu psihologia?
by psihoterapeut Livia Băețica
Vorbeam în articolul precedent despre înstrăinarea de corp, despre separarea corpului de sine. Persoana este toate părțile sale și niciuna dintre ele luată separat: corp, minte, emoții, imaginație, etc. Întregul este mai mult decât suma părților. Iar atunci când scoatem înafara conștiinței una dintre aceste părți, de exemplu blocându-ne contactul cu emoțiile sau cu corpul, apar dezechilibre și chiar boli.
Procesele psihice contribuie la formarea tensiunii musculare și a dezechilibrelor posturale. Un conflict intern are o expresie fizică: un anumit tipar de tensiune, o anumită poziție a corpului, reținerea respirației. Procesele fizice (postura, forța musculară, simptomele fizice) sunt expresii pline de sens și semnificație ale persoanei. De exemplu, tensiunile de la nivelul umerilor ne pot da informații despre greutățile pe care le cărăm. Atitudinea de broască țestoasă care nu iese din carapace ne poate da informații despre temerile pe care le avem și atitudinea de evitare. Adesea nu observăm posturile nenaturale pe care le adoptăm și tensiunile, deși simțim durerea și disconfortul care rezultă.
Corpul, prieten sau strain?
Corpul, prieten sau străin?
by psihoterapeut Livia Băețica
Te-ai gândit vreodată că existența umană este o existență corporală? Religiile și curentele spirituale preamăresc evoluția spirituală, cu riscul minimizării și chiar, în extremis, a „flagelării” corpului „păcătos”. Uităm că și în Biblie corpul este văzut ca un templu al sufletului, ca un vehicol care ne permite să experimentăm viața în planul fizic. Noi existăm, iubim, muncim și ne îndeplinim nevoile prin intermediul corpului fizic și a interacțiunilor cu mediul prin acțiunea musculară. Prin mișcare ne exprimăm emoțiile, acționăm asupra mediului, relaționăm și reacționăm față de ceilalți, punem granițe și ne apărăm integritatea organismului.
Corpul este parte a sinelui și a persoanei în ansamblu, în aceeași măsură ca și gândurile și emoțiile noastre. Corpul, partea noastră văzută, exprimă sinele, partea noastră nevăzută. Și cu toate acestea ajungem, în anumite momente ale vieții noastre, să experimentăm înstrăinarea de ființa noastră corporală. Corpul ne devine străin și este tratat ca non-sine.
- 1 din 3
- ›